Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Als de Cloud een brug te ver is

Een goed draaiende ICT omgeving is van wezenlijk belang voor de dienstverlening. Daarvan raken organisaties in de digitale transitie steeds meer doordrongen. Tegelijkertijd groeien de uitdagingen die op ICT afdelingen afkomen mee.

Ondanks dat wij als eindgebruikers de beschikbaarheid de software op onze computers als vanzelfsprekend – ‘uit het stopcontact’ als het ware – zijn gaan beschouwen, is dat voor de beheerders van de techniek aan de achterkant helemaal niet zo. Zelfs als veel van de oude uitdagingen zijn opgelost en een systeem ‘stabiel draait’, dan nog gaat de vooruitgang in de techniek razendsnel door. Denk maar eens aan alle beveiligingsvraagstukken die op de gemiddelde organisatie afkomen: het organisatienetwerk, apparaten die medewerkers zelf meenemen, het internet der dingen; en de vernieuwing van alle software die daar bij hoort. Dat vraagt om een bijna constante noodzaak tot updaten, in de eerste plaats van kennis.

En daar wringt vaak de schoen: hoe onderhoud je je kennis van tientallen of honderden softwarecomponenten, bewaak je hun status, beheer je tijdig de updates die aansluiten bij beveiligings- en functionele wensen van je gebruikers, organisatie en wetgever en zorg je ook nog voor hoge continuïteit, performance en service?

Steeds meer organisaties kiezen er daarom voor om een deel van hun beheer uit te besteden. Het ligt voor de hand om dat te doen voor software met een belangrijke (primaire) rol in de bedrijfsprocessen, die stabiel draait maar tegelijkertijd vaak slechts door één persoon technisch beheerd wordt. Verschuiving van prioriteiten, kennisverlies door personeelsverloop en extra kosten bij incidenten levert dan snel een businesscase voor uitbesteding.

De ultieme manier van het uitbesteden van de technische rompslomp is natuurlijk door software “uit de cloud” te gebruiken. De verschillende ‘as-a-Service’ oplossingen bieden dat.

Hoewel er organisaties zijn die met uitbesteden al zover gaan dat ze alleen nog maar regievoerder zijn en alle technische werk door ‘dienstverleningspartners’ laten uitvoeren, zijn de meeste organisaties niet van vandaag op morgen klaar voor het volledig uit handen geven van het beheer van hun primaire gegevens. We horen vaak dat, ondanks dat er een actieve cloudstrategie ontwikkeld wordt, het daadwerkelijk verplaatsen van de primaire applicaties en hun data buiten de eigen organisatie nog een stap te ver is. Maar ondertussen moet de ICT afdeling wel al focussen op haar primaire taken, gaan applicatiebeheerders met pensioen en worden niet vervangen en wordt hardware uitbesteed aan een shared service center met weinig kennis van het grote aantal applicaties dat ze moeten beheren.

Daar komen de On Premise Servicepakketten van BCT goed van pas: alle hardware, software en gegevens blijven waar ze zijn, je ICT afdeling concentreert zich op het netwerk en de servers. En BCT neemt het volledige technisch applicatiebeheer van de BCT software over, inclusief online monitoring.

De voordelen?

  • Reactieve service (incident melden) wordt proactieve oplossing (incident wordt voortijdig opgelost)
  • Controle over eigen data maar geen zorgen over technisch beheer
  • Beter inzicht in continuïteit, performance en trends
  • ICT afdeling / beheerders kunnen focussen op primaire taken