Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Alles wat u moet weten over cloud-sourcing

Bepaal uw cloud-computing strategie

Lange tijd werd cloud-computing een hype genoemd. Inmiddels is het gewoon een fenomeen dat niet meer is weg te denken uit de IT-wereld. Het gemak van de cloud is verleidelijk, een besef dat ook bij de gebruikers is geland. Als u concrete stappen gaat zetten op het gebied van de cloud, is de sourcing een belangrijk aspect. Richt u zelf een cloud in of besteedt u het uit?

Cloud-sourcing: bepaal uw strategie

Voordat u de knoop doorhakt, kunt u verder worden geholpen door het sourcing-strategiemodel. U kijkt aan de ene kant naar het belang van de service – bijvoorbeeld het datacenter, de beveiliging en de webhosting – en maakt aan de andere kant een vergelijking tussen de eigen prestatie en die van andere partijen. Bepalend voor de keuze tussen in- en outsourcen is de positie die de betreffende dienst  in het model krijgt.

Discussie met het management

Vraagt u zich eerst eens af wat het betekent voor de continuïteit en de bedrijfsschade als de betreffende dienst niet beschikbaar is gedurende bijvoorbeeld een paar minuten, een uur, een halve dag, een dag of een week. In een open discussie met het management wordt ongetwijfeld snel duidelijk wat het belang van de service is.

3 soorten service

Deze whitepaper reikt een eenvoudige indeling aan om het belang van een service te bepalen:

  • Missiekritische  diensten zijn bepalend voor de identiteit en het overleven van een bedrijf. Als er problemen ontstaan in zo’n service, dan levert dat een gevaar op voor de continuïteit van de organisatie.
  • Problemen bij bedrijfskritische services leveren op de korte termijn geen continuïteitsrisico op. Maar de financiële schade kan enorm zijn.
  • Tot slot vormen problemen bij minder cruciale diensten geen gevaar voor de continuïteit; de bedrijfsschade is klein.

Met de whitepaper als hulpmiddel kunt u deze vraag voor uw eigen organisatie beantwoorden: wordt het outsourcen of insourcen? Ook als u meer wilt weten over het sourcing-strategiemodel, kunt u uw voordeel doen met deze download.