Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Al je IT beveiligd? Vergeet de waakhond niet!

Het aantal hackpogingen binnen het mkb groeit dit jaar met een factor 5. De afgelopen weken heeft Maurice Breed in een serie blogs onder de aandacht gebracht hoe je een hacker te slim af kunt zijn. Daarbij heeft hij je IT-omgeving vergeleken met een huis dat beveiligd moet worden tegen ongewenste indringers. Vandaag de laatste maatregel: de detectiemaatregelen, ook wel bekend als de waakhond.

De waakhond die aanslaat

Met alle maatregelen die we nu hebben getroffen, hebben wij het de inbreker niet makkelijk gemaakt. Toch kunnen wij er nooit honderd procent zeker van zijn dat alle maatregelen voldoende zijn. Maar een van de meest afschrikwekkende en afdoende oplossingen hebben wij nog niet ingezet: de waakhond die aanslaat op het moment dat er iemand binnen dreigt te komen die dat niet hoort te doen.

Ingrijpen en schade beperken

Door slimme software op de werkplekken binnen jouw organisatie te installeren, loopt er als het ware continu die virtuele waakhond voor jouw hek, die constant in de gaten houdt of er verdachte zaken plaatsvinden. Als dat zo is, slaat de software aan en wordt er een melding van gemaakt. Zo kun je zorgen dat er direct wordt ingegrepen en dat de schade zoveel mogelijk wordt beperken.

Geen vervanging, wel onmisbaar

De waakhond is geen vervanging van de andere maatregelen. Een waakhond – detectie en reactie – is vooral offensief, terwijl de eerdergenoemde maatregelen met name defensief zijn. Het is geen kwestie van wachten tot de cybercrimineel ergens een alarm in je netwerk laat afgaan. Beter ga je actief op zoek naar cybercriminelen in je netwerk en jaag je daarop. Maar mocht er één tussendoor weten te glippen, dan zal de waakhond alsnog zijn dienst bewijzen.

Meer weten?

Aan de slag met jouw beveiliging? Om snel inzicht te krijgen in de beveiliging van je cloudomgeving hebben we bij MostWare de Cloud Security Scan ontwikkeld. Onze securityspecialisten scannen gratis jouw Microsoft-cloudomgeving en brengen eventuele zwakke plekken in kaart. Geïnteresseerd? Vraag dan nu je gratis scan aan.

MostWare

Bij MostWare geloven we dat iedere organisatie toegang moet hebben tot de mooiste IT-oplossingen. Daarom delen wij al sinds 1990 graag onze kennis en kunde. Inspireren met IT noemen we dat. Dat doen we altijd vanuit het oogpunt van onze klant.

Lees verder

 

Bezoek de website