Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

AI aan de vooravond van een wereldwijde doorbraak

Hoever ben jij al met kunstmatige intelligentie?

Steeds meer bedrijven wagen de sprong richting kunstmatige intelligentie. En wie er nog niet aan begon, heeft het wel op het verlanglijstje staan. Met de ervaring van degenen die ons voorgingen, is het nu tijd om in kaart te brengen hoe deze nieuwe technologie ervoor staat. Wat zijn de best practices en tot welke (verrassende) inzichten komen we? Je ontdekt het in dit onderzoeksrapport.

AI doet het!

Bedrijven die hun eerste AI-stappen zetten, behalen hiermee ook het verwachte succes. Vooral de gebruikers die ook echt aan de slag gaan met AI zijn enthousiast over de behaalde resultaten. De grote uitdaging is vervolgens ervoor zorgen dat gebruikers vol vertrouwen blijven in de AI-resultaten. Want zoals we weten kan dat vertrouwen ook snel beschadigd worden… Het is dus zaak om te werken aan transparantie, datageletterdheid en ethiek binnen AI-projecten.

Welke best practices zien we?

Ruim 300 respondenten deelden hun AI-ervaringen in dit onderzoek. Op basis van de resultaten zien we duidelijk een aantal gebieden waarin de succesvolle projecten zich onderscheiden van de minder succesvolle ervaringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Beoordelen van AI-resultaten op minimaal wekelijkse basis: complexe bedrijfsprocessen moeten regelmatige gemonitord worden. Kunstmatige intelligentie mag hier dus geen uitzonderling op zijn!
  • Zorg voor processen die twijfelachtige resultaten eruit filteren: niets is onfeilbaar, dus ook kunstmatige intelligentie niet. Houd hier dus rekening mee en zorg voor processen die fungeren als waakhond.
  • Focus ook op ethiek: Bedrijven met succesvolle AI-projecten bereiden hun werknemers voor op het ethisch inzetten van kunstmatige intelligentie. Weet dat je als organisatie verantwoordelijk bent voor de resultaten van het AI-project, net zoals je verantwoordelijk bent voor de daden van je werknemers.

Deskundigen aan het woord

Wil jij meer weten over de behaalde resultaten van de respondenten of rustig de best practices nalezen? Download dan de whitepaper AI Momentum, Maturity & Models for Success. Deze paper gaat dieper in op de resultaten van het Forbes Insight onderzoek onder ruim 300 respondenten wereldwijd.