Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Aegon en het FD lijken de grenzen van de wet op te zoeken

Hoe commercieel mag een onafhankelijk redactie zijn?

In het Nederlandse bladenlandschap veranderen de laatste tijd veel zaken. Redactioneel onafhankelijk, maar ondertussen moeten de hoofdredacteuren wel dansen naar de pijpen van de advertentieverkopers. En als ze dat niet doen? Dan komt het voortbestaan van het blad in gevaar. Staatssecretaris Sander Dekker heeft recent aangekondigd dat de publieke omroepen moeten gaan bezuinigen. Deze bezuinigingen moeten de publieke omroepen opvangen door meer eigen inkomsten te werven.

Adverteerders zien hierbij een gouden kans, ook staan steeds meer redacties open voor content marketing. Uit een onderzoek van de Global Trust in Advertising uit 2011 blijkt dat editorial content bij de consument op de derde plaats staat wat betreft betrouwbare informatie. Niet geheel onverwachts worden advertenties in kranten of tijdschriften als minder betrouwbaar beoordeeld.   

Hoe commercieel mag een onafhankelijke redactie zijn? Dit artikel gaat aan de hand van drie praktijkcases dieper in op deze vraag. De praktijkvoorbeelden zijn van gesponsorde content en hierbij geeft Marieke Neervoort aan welke regels er gelden en waar de grens ligt.

De praktijkvoorbeelden waar Marieke op in gaat zijn:

  1. Rob’s Grote Tuinverbouwing, SBS6
  2. FD bijlage pensioenen
  3. Beatyblogs

Marieke Neervoort
Marieke Neervoort is advocaat media- en reclamerecht bij SOLV advocaten. Ze heeft diverse cliënten bijgestaan in procedures in verband met misleidende en vergelijkende reclame en inbreuken op intellectuele eigendomsrechten.

Download het artikel
Meer te weten komen over de bovenstaande drie praktijkvoorbeelden? Download geheel vrijblijvend het artikel. Het artikel gaat dieper in op de vraag: “Hoe commercieel mag een onafhankelijke redactie zijn?” Hoe steekt dit in elkaar en hoe gaat dit op voor de drie beschreven praktijkvoorbeelden? Lees snel verder!

 

Download de whitepaper
Download