Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Adware: de ins en outs

Adware lijkt redelijk onschuldig, maar dat is het niet. Deze marketing-engineerd software kan malafide programma’s bevatten die het hebben gemund op jouw browse-gedrag en meekijken met al jouw activiteiten op het internet.

 

Wat is adware en waarom bestaat het?
In principe is adware alleen maar een irritante advertentie die af en toe oppopt. Het verschijnt in verschillende vormen van freeware zoals toolbars, plugins, icoontjes, wallpapers en andere widgets. Het werkt samen met deze software en andere programma’s om zo te kunnen spioneren, data te verzamelen en zich te nestelen in jouw web browser. De meeste adware-bedrijven opereren op de rand van wat ethisch verantwoord is en maken slim gebruiken van de tactieken om klanten aan zich te blijven binden.

 

Hoe infecteert adware jouw computer?
Omdat adware meelift op de freeware die je download, heb je in het begin niet door dat je systeem draait op adware. Adware heeft verschillende manieren om zich te uiten zoals het bombarderen van gebruikers met allerlei pop-up advertenties die je naar malifide websites leiden. Adware draait op de achtergrond op je computer en zorgt ervoor dat je netwerk langzaam en onstabiel wordt. Het geeft cybercriminelen de mogelijkheid mee te kijken met jouw gedrag op het internet en jouw privé-informatie door te verkopen aan externe partijen en andere cybercriminelen. Daarnaast kan adware ook op de achtergrond bitcoins verwerken dat kan leiden tot een enorm hoge elektriciteitsverbruik. Bitcoin mining geeft aanvallers op afstand illegaal opdracht van transacties te verwerken, waardoor jouw computer indirect een instrument wordt voor cybercrime.

 

Hoe kan je jezelf beschermen tegen adware?
Denk goed na voor je zomaar iets downloadt en installeert op je computer, zeker als het gratis is. Lees eerst goed waar het over gaat voordat je de algemene voorwaarden accepteert. Zorg er daarnaast voor dat je je computer en systemen regelmatig scant. Neem in ieder geval basisbeschermingsmaatregelen zoals het installeren van security software die er voor zorgt dat je computer altijd beschermd is.

 

Wellicht is de whitepaper “Beveiligen is vooruitzien” ook interessant voor u!

 

Wil je meer weten over adware? Bekijk dan onderstaande video.