Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Aargh, waarom is tegenwoordig alles as-a-Service?

IaaS, PaaS, WAFaaS, DaaS, NaaS, WaaS, SaaS: het werkt soms op de lachspieren, want tegenwoordig is vrijwel alles as-a-Service. Wat houdt dit bedrijfsmodel precies in en wat zijn de voor- en nadelen van as-a-Service?

Wat is as-a-Service?

Met as-a-Service neem je tegen een vast bedrag een kant-en-klare dienst af die een IT-onderneming via de cloud beschikbaar stelt. Met deze abonnementsvorm wordt hard- en software niet lokaal bij de klant geïnstalleerd, maar kopen zij toegang tot een dienst. De klant is dus niet eigenaar van de dienst. Met as-a-Service weet je op voorhand precies wat de kosten zijn per maand of jaar. De traditionele dienstverlening van uurtje-factuurtje komt hierdoor te vervallen. Bovendien zitten er SLA’s (Service Level Agreements) aan verbonden waar garanties in staan, bijvoorbeeld op de hardware, performance, de reactietijden bij problemen en bij het doorvoeren van changes.

Enkele vormen van as-a-Service:

  • IaaS: Met Infrastructure-as-a-Service neem je hardware af, zoals servers, netwerkapparatuur en overige resources.
  • PaaS: Met Platform-as-a-Service heb je een platform waarop je eenvoudig applicaties kunt hosten.
  • SaaS: Met Software-as-a-Service maak je gebruik van softwareapplicaties die via de cloud worden aangeleverd.
  • DbaaS: Met Database-as-a-Service maak je gebruik van databases zonder deze zelf te hoeven beheren.

De voordelen van as-a-Service

  • Geen hoge aanschafkosten

De belangrijkste reden waarom bedrijven kiezen voor as-a-Service zijn de lage kosten vanwege de shared services. Er is geen hoge aanschafprijs, maar je betaalt (meestal) periodieke abonnementskosten per maand. Dit kan een vast bedrag per gebruiker zijn, maar kan ook naar verbruik berekend worden.

  • Flexibel af- of opschalen

Heb je meer of minder capaciteit nodig? Geen probleem. Met as-a-Service kun je eenvoudig op-of afschalen.

  • Ontzorging

Doordat de IT-leverancier eigenaar is van de IT-dienst hoef je niet meer zelf aan de slag te gaan. Je wordt ontzorgd en je kunt je blijven focussen op je core business. De technische ondersteuning van as-a-Service wordt ook gedaan door de leverancier. Zo ben je verzekerd van de laatste updates en mochten er storingen of andere problemen zijn met de dienst is de IT-leverancier verantwoordelijk.

  • Kwaliteit

De leverancier van as-a-Service beschikt over specialisten met specifieke kennis over de dienst. De provider heeft meer ervaring in huis, waardoor de kwaliteit van de dienst hoger is dan wanneer je zelf de dienst vorm gaat geven.

De nadelen van as-a-Service

Er kleven ook nadelen aan as-a-Service. Zo heb je zelf geen controle over de diensten die uitbesteed worden bij de IT-leverancier. In feite heb je dus onzekerheid over de garantie van het abonnement, want de leverancier kan op elk moment beslissen om dienst aan te passen of stop te zetten. Om verrassingen te voorkomen, kan een bedrijf garantieclausules bedingen.