Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Aan de slag met social communicatie

De afgelopen jaren heeft ETTU projecten uitgevoerd bij meer dan vierhonderd organisaties in uiteenlopende branches. Op basis van deze best practices heeft ETTU de eConnect-productlijn van bewezen SharePoint-oplossingen gelanceerd. Gebruikersvriendelijke producten die bewezen succesvol zijn op het gebied van documentbeheer, archivering, communicatie, samenwerken, HRM en meer. Vanuit organisaties horen wij steeds meer de vraag naar strategie en advies om deze producten succesvol in te zetten en hiermee bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Vandaar dat ETTU haar producten en diensten heeft ondergebracht in vier thema’s: samenwerken, social communicatie, informatiemanagement en innovatie. Hieronder lees je meer over het thema social communicatie.

Social = hot
Social Media is niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Nieuwe werknemers verwachten dat zij ook op dezelfde manier binnen de organisatie kunnen communiceren als zij gewend zijn in hun privéleven. Enterprise Social is dan ook het gebruikmaken van social functionaliteiten binnen de muren van de eigen organisatie.

Toch zien veel organisaties het nut van social niet in of weten niet zo goed waarom ze iets met social zouden willen doen. Opvallend is dat kennis en informatie binnen deze organisaties vaak niet goed geborgd is. Zo kunnen medewerkers andere collega’s en informatie niet goed terugvinden. En als ze informatie al kunnen vinden, is de informatie vaak niet up-to-date of incompleet. Om maar niet te spreken over kennis en expertise die zomaar de organisatie verlaat. Deze organisaties hebben dus een enorme potentie om de sociale kracht van de medewerkers te benutten en zo meer voor elkaar te krijgen.

Een formule
Medewerkers willen elkaar kunnen vinden, met elkaar kunnen praten, informatie delen en samen nieuwe waardevolle activiteiten ontplooien overal in de organisatie. Sociale tools zoals SharePoint, Lync en Yammer (eventueel binnen Office 365) bieden nieuwe manieren om samen te werken en de saamhorigheid te stimuleren vanaf nagenoeg elke locatie en apparaat. Zo worden barrières tussen afdelingen weggenomen. Maar uit onderzoek van Gartner uit 2012 blijkt dat het succes van Enterprise Social maar voor 20% door technologie wordt bepaald en de overige 80% door de cultuur van de organisatie.

Daarom heeft ETTU de social communicatie formule opgezet die bestaat uit drie belangrijke onderdelen:

  • Cloud Social Intranet. De digitale plek waar de medewerkers kennis en informatie kunnen delen.
  • Het programma. Strategie, advies en communicatie om de gestelde doelen en ambities te behalen en het platform tot een succes te maken.
  • Het proces. Hoe komen we gestructureerd van A naar B. Met andere woorden: hoe komen we van ‘vragen, wensen en dromen’ naar ‘doelen behalen en happy people’?

De samenhang tussen deze drie onderdelen bepaalt het succes van social communicatie binnen uw organisatie.

Hoe start je met social?
De belangrijkste stap om te komen tot Enterprise Social wordt door veel organisaties overgeslagen: bepaal een gezamenlijke visie en doel. Niet social om social te hebben, maar goed nadenken over wat de organisatie met social wil bereiken. Om dit te realiseren organiseert ETTU verschillende workshops om uiteindelijk een social roadmap te realiseren. Hierin wordt ook uitgebreid stil gestaan dat social niet enkel een technische-, maar vooral een mentaliteitsverandering is.

De ETTU social formule brengt je van ‘iets willen met social’ naar een organisatie met ‘happy people’ en een organisatie die echt gericht sociaal is en zijn doelen en ambities behaald. En daar doen we het uiteindelijk voor!

ETTU en Yammer
In augustus 2014 heeft ETTU in samenwerking met Microsoft de summerclass ‘Getting social with SharePoint and Yammer’ georganiseerd. Naast een overzicht van de mogelijkheden van SharePoint en Yammer, hebben de deelnemers praktische tips gekregen voor een succesvolle adoptie van Enterprise Social binnen de organisatie. Wilt u meer weten over Enterprise Social en de social communicatie formule van ETTU? Neem dan contact op voor een vrijblijvende inspiratiesessie voor uw organisatie.