Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

9 inzichten uit de European Collaboration Summit 2018

Naast Microsoft Ignite, het grootste Microsoft congres ter wereld waar jaarlijks duizenden bezoekers op af komen en waar honderden verschillende workshops en sessies plaatsvinden, is er ook de European Collaboration Summit (ECS). Het grote verschil met Ignite is dat de ECS voor en door de Microsoft community zelf is opgezet. Er zijn sprekers van Microsoft aanwezig, maar vooral zijn er Most Valuable Professionals en vele anderen die op dagelijkse basis werken met Microsoft producten.

“Aangezien wij het belangrijk vinden om kennis te delen, is de ECS natuurlijk een evenement waar we bij aanwezig moeten zijn”, aldus Rick Bakker, Senior Productivity Consultant bij ETTU. Samen met Barry Bokdam, Architect, nam hij deel aan de European Collaboration Summit in Mainz, waar ze een aantal mooie inzichten hebben opgedaan.

De aankondiging van SharePoint 2019

“Tijdens een eerder evenement werd de echte aankondiging voor SharePoint 2019 al gedaan, maar tijdens deze sessie werd er wat dieper ingegaan op wat er gaat veranderen ten opzichte van SharePoint 2016. Zo was een van de belangrijkste dingen dat de user interface helemaal naar Modern Sites wordt omgetoverd. Op deze manier is er voor de eindgebruiker geen verschil meer zichtbaar tussen SharePoint 2019 die on-premises staat en de SharePoint in Office 365 in de cloud. Deze SharePoint 2019 is geënt op hybride omgevingen, dus deze nieuwe versie van SharePoint kan een mooi startpunt zijn om de eerste stappen te zetten naar de cloud”, aldus Barry.

Microsoft SharePoint 2019

Het belang van continu beheer in SharePoint Search

De eerste dag bestond uit diverse workshops en Rick heeft de workshop over SharePoint Search gevolgd. “Search is geen tool die je maar één keer hoeft in te stellen en vervolgens geen omkijken meer naar hebt. Integendeel, door goed te blijven kijken naar hoe je eindgebruikers zoeken in je SharePoint omgeving, kan je hen veel beter en sneller helpen te vinden waar ze naar op zoek zijn.” Wanneer te zien is dat men veel zoekt naar een bepaald onderwerp, dan kan je bijvoorbeeld beslissen om een nieuwsartikel specifiek voor dat onderwerp te maken. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om hier een verhelderend artikel over te schrijven en deze op de homepage van de SharePoint te plaatsen.

“Hiernaast doet Microsoft ook sterk zijn best om reeds een krachtige out-of-the-box search experience aan te bieden. Office 365 heeft hierin de meeste innovatie. Het is best de moeite waard om de search box op de Office 365 homepage (https://www.office.com) nader te onderzoeken. Zo staan er bijvoorbeeld suggesties vanuit diverse bronnen.”, legt Rick uit.

PnP SharePoint Starter Kit

“Een van de mooiste initiatieven waarin veel innovatie wordt gedaan is het SharePoint Framework (SPFx)”, vertelt Rick enthousiast. “Het SPFx is namelijk een initiatief vanuit de community. Inmiddels heeft Microsoft het framework dermate omarmd dat mensen van Microsoft actief meewerken aan de verdere doorontwikkeling ervan.” Tijdens de ECS werd de recent aangeboden PnP SharePoint Starter Kit getoond.

“Deze starter kit maakt het mogelijk om relatief eenvoudig een functierijke demo-omgeving in SharePoint Online op te zetten. In deze demo-omgeving zijn tal van best-practices verwerkt. Dit is vooral zeer nuttig voor ontwikkelaars als referentie. Door de vele functionaliteiten is het zeer bruikbaar om te presenteren aan klanten of aan een leidinggevende”, aldus Rick.

Citizen developers krijgen meer macht en mogelijkheden

“Citizen developers zijn power users die geen echte developers zijn qua technische kennis, maar wel gemakkelijk bepaalde toepassingen kunnen realiseren m.b.v. off-the-shelf tools”, legt Rick uit. “De tools die Microsoft hiervoor aanbiedt zoals PowerApps en Flow worden steeds krachtiger en zijn hierdoor een serieus alternatief voor het aanschaffen van een product of maatwerk.”

GDPR dashboards

Met de komst van de GDPR, of AVG in Nederland, hebben organisaties veel moeten veranderen in de manier waarop ze met persoonsgegevens van hun klanten omgaan. Recentelijk heeft Microsoft een aantal dashboards ontwikkeld die kunnen laten zien waar persoonsgegevens in welk onderdeel worden verwerkt. Vervolgens is het aan de organisatie zelf om deze goed te beschrijven in het privacy statement en om hier integer mee om te gaan.

SaaS biedt inzichten in de snelheid van de cloud

Het kan zijn dat een cloud-omgeving minder snel is dan de omgeving die on-premises draait. Dankzij onderzoek van Microsoft is inzichtelijk geworden waar precies de knelpunten zitten in een tenant, zodat het voor de verantwoordelijke netwerk/systeembeheerder gemakkelijker is om zich op deze zaken te focussen. Microsoft biedt een Webservice aan die alle URL’s voor de desbetreffende tenant in drie categorieën verdeeld. Categorie 1 (8 URL’s) moeten eigenlijk niet gehinderd worden door netwerkapparatuur. Categorie 2 zal zo min mogelijk gehinderd moeten worden en de laatste categorie kan worden gezien als “normaal” internetverkeer.

Functionaliteiten Skype for Business gaan naar Microsoft Teams

“Eerder werd al aangekondigd dat Microsoft stopt met het doorontwikkelen van Skype for Business, maar de support zal wel blijven bestaan. Het zal uiteindelijk de bedoeling worden dat alle functionaliteiten van Skype for Business naar Microsoft Teams gaat, het platform dat wel blijft doorontwikkelen”, licht Barry toe. “Voor nu is er nog een einddatum gesteld aan Skype for Business, echter het is voor gebruikers van Skype for Business verstandig om in de komende tijd te gaan kijken of een overstap naar Microsoft Teams opportuun is.”

Microsoft Teams

Azure Functions komt naar SharePoint 2019

“Dit vind ik een erg interessante ontwikkeling”, vertelt Rick enthousiast. “Voor nu is Azure Functions, waarmee bijvoorbeeld informatie uit externe applicaties gekoppeld kan worden aan PowerApps of SharePoint, alleen beschikbaar in de cloud. Tijdens de ECS is de vooraankondiging gemaakt dat Azure Functions ook in SharePoint 2019 beschikbaar komt. Door reeds gebruik te maken van Cloud technologie in de on-premises omgeving, zal een toekomstige migratie naar Office 365 of Azure minder effort kosten.”

Betere beveiligingen op Exchange

“Momenteel is Exchange niet echt deel van de core business van ETTU, maar ik vond het wel interessant om deze sessie bij te wonen”, aldus Barry. “Het is goed om te zien hoe serieus security over de hele linie wordt genomen en welke slimme maatregelen er zijn om ook in mailverkeer veilig met elkaar te communiceren. De scans op links in mails en bijlages worden steeds slimmer, waardoor spam en phishing mails steeds beter worden onderschept.” Eerder schreef Barry ook een blog over dit onderwerp, Enterprise Mobility + Security om je gegevens zo veilig mogelijk te houden.

“Al met al was de European Collaboration Summit een heel interessant evenement en was het erg fijn om met gelijkgestemden te kunnen sparren over verschillende onderwerpen”, blikt Rick terug. “De sessies waren erg verhelderend, de inhoud sloot goed aan bij onze kennis en we hebben genoeg inspiratie gekregen voor de komende tijd”, vertelt Barry. “Volgend jaar zijn wij er zeker weer bij!”