Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

8 redenen om een VPN te gebruiken

Het instellen van een sterk wachtwoord, niet klikken op links in mails van mensen die je niet kent en het beveiligen van je draadloze internetverbinding; dat zijn stuk voor stuk stappen die je kunt nemen om je eigen digitale veiligheid te verhogen. Cybercriminelen gaan namelijk steeds gewiekster te werk om jouw gegevens en/of geld te stelen.

Om je online activiteiten nóg beter te beschermen, is het aan te raden om te gaan voor een VPN kopen en gebruiken. Door middel van een VPN, oftewel een Virtual Private Network, zorg je ervoor dat je data wordt versleuteld en dat je internetverkeer via een externe server en een ‘beveiligde tunnel’ wordt geregeld. Over dit voordeel en andere voordelen lees je meer in dit artikel.

1. Extra bescherming tegen hackers en cybercriminelen

Een van de grootste redenen om een VPN aan te schaffen is om te voorkomen dat hackers en andere cybercriminelen je gegevens kunnen stelen. Een VPN stuurt jouw dataverkeer namelijk door een versleutelde, en zo goed beschermde, virtuele tunnel die niet te kraken is. Hierdoor kunnen niet alleen hackers niet bij je gegevens, maar is het ook onmogelijk voor providers, overheden en andere bedrijven om je data en gegevens in te zien. Ultieme privacy dus.

2. VPN dwingt een veilig HTTPS-adres af

Daarbij zorgt een VPN voor nóg een stukje veiligheid, omdat de meeste VPN’s de optie hebben om een HTTPS- adres af te dwingen in de URL-balk. Zoals je misschien wel weet, is HTTPS het veilige alternatief van het oorspronkelijke HTTP. Kom je onbedoeld toch op een HTTP-site terecht dan zal de VPN je een waarschuwing geven waarna je zelf kunt beslissen of je wel (of niet) doorgaat naar de desbetreffende website.

3. Je krijgt een ander IP-adres (van een andere locatie)

Wat eveneens een groot voordeel is van het gebruiken van een VPN is dat je echte IP-adres wordt afgeschermd. Je krijgt namelijk het IP-adres van de VPN-server die je gebruikt. Nu denk je misschien: “wat is hier zo voordelig aan?”. Heel simpel: je bent anoniemer op het internet, omdat niemand je IP-adres kan achterhalen. Een écht goede VPN houdt daarbij niet bij wat je zoal online doet. Op basis hiervan kunnen websites geen gegevens verzamelen en profiel van je opbouwen.

4. Anoniem internetten én anoniem downloaden

Omdat derde partijen zoals bedrijven en overheden je online gedrag niet meer in de gaten kunnen houden met een VPN kun je lekker anoniem internetten. Ook betekent dat dat je anoniem kunt downloaden, maar let op: ook met VPN is het niet legaal om auteursrechtelijk beschermde content te downloaden. Klik nog steeds niet op verdachte linkjes in mails of .exe. bestanden (uitvoerbare bestanden) van websites die je niet vertrouwt en houd je aan de regels.

5. Toegang krijgen tot websites uit andere landen

Er is nog een reden op te noemen waarom veel mensen een VPN kopen en gebruiken. Je kunt er namelijk toegang mee krijgen tot websites die je normaal vanuit Nederland niet zou kunnen bereiken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan Netflix waarop content staat die door middel van licenties en rechten alleen locatietoegankelijk te bekijken is. Met een VPN kun je dergelijke blokkades omzeilen en alsnog toegang krijgen om bijvoorbeeld een serie of film te kijken die in Amerika of Engeland wel te zien is.

6. Korting scoren met een actieve VPN

Al met al zijn er al heel wat redenen om een VPN aan te schaffen, maar wist je dat je ook nog eens geld kunt besparen met een VPN? Dat zit zo: beschik je bijvoorbeeld over een Bulgaars of Roemeens IP-adres dan kunnen bepaalde zaken zoals een vliegticket of een hotel boeken goedkoper uitvallen dan wanneer je dit met een Nederlands IP-adres doet. Dit soort prijzen worden afgestemd per land en op basis van de welvaart van een land. Ook bij het kopen van gadgets, elektronica en andere zaken kun je op deze manier veel korting pakken.

7. Veilig gebruikmaken van openbare WiFi-hotspots

De kans is groot dat je wel eens gebruik maakt van een openbaar WiFi-netwerk. Dit soort netwerken vind je in restaurants, op scholen en misschien zelfs op de werkvloer. Het nadeel van dit soort netwerken is dat ze vaak niet zo goed beveiligd zijn. Hackers kunnen met gemak een netwerkje opzetten om gegevens te stelen. Met een VPN is dat verleden tijd en kun je veilig gebruik maken van een openbaar netwerk. Een VPN zorgt er namelijk voor dat ieder netwerk waarmee je verbindt veilig wordt gemaakt door je data te versleutelen.

8. Censuur omzeilen met behulp van VPN

Tot slot is er nog een reden om een VPN aan te schaffen: om censuur te omzeilen. Wanneer je veel online nieuws leest en wanneer je veel op reis bent, kan het zomaar gebeuren dat je in een bepaald land geen toegang hebt tot bepaalde websites. Zo is er in China censuur op het nieuws, censuur op muziek, censuur op internet en meer te vinden. Ben je daar op reis (of in een ander land waar dit het geval is, zoals Rusland, Cuba, Saoedie-Arabië of Myanmar) dan kun je met een VPN alsnog bepaalde websites bezoeken. Facebook, Gmail en Google zijn in China bijvoorbeeld al niet te zien en met een VPN wel.