Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

7 valkuilen die leiden tot verkeerde besluitvorming

Besluitvorming is een groepsproces met voordelen en valkuilen

Het bestuurlijke proces is gestructureerd, geoptimaliseerd en gedigitaliseerd. De organisatie kan nu plaats- en tijdonafhankelijk werken. Is dan nu de weg vrij voor optimale besluitvorming? Nee, goede besluitvorming is alleen optie met de juiste houding en gedrag van medewerkers en dit is vaak het probleem. Dit artikel gaat in op 7 gedragsmatige effecten die het menselijk brein negatief beïnvloeden. Dit kan als gevolg hebben dat er verkeerde beslissingen genomen worden.

Besluitvorming is vaak een groepsproces. Dit heeft zijn voordelen, maar dit heeft ook verschillende valkuilen. De voordelen van het nemen van een belangrijke beslissing als groep zijn:

  • Gebruik maken van andermans expertise
  • Een brainstorm kan leiden tot nieuwe inzichten

De 7 valkuilen waar dit artikel dieper op in gaat hebben een grote invloed op de besluitvorming binnen een organisatie. Hieronder staan vier van de zeven valkuilen beschreven:

  1. Ten koste van alles de lieve vrede bewaren (Groupthink)
  2. Het blindelings volgen van de rest (Herd behavior)
  3. Slecht onthouden van de ‘middelste’ argumenten (Serial position effect)
  4. Verblind worden door eerdere investeringen (Escalation of commitment)

Download vrijblijvend het volledige artikel voor meer informatie over de bovenstaande valkuilen en de overige drie valkuilen. Uiteraard is het volledig vermeiden van deze valkuilen bijna niet mogelijk, we blijven tenslotte allemaal mensen. Het is wel goed om bewust te worden van dit menselijk gedrag en dat het een serieus risico kan zijn bij de besluitvorming.