Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

7 tips voor een veilige online werkplek

Sinds de pandemie zijn steeds meer bedrijven in ons land hybride gaan werken. Zij maken massaal gebruik van het internet om medewerkers met elkaar in contact te houden, om belangrijke dossiers te bewaren en om überhaupt het werk te kunnen uitvoeren. Zo’n vrijwel complete online werkplek is iets dat goed past bij de moderne samenleving.

Maar: dit alles heeft ook invloed op de stijging van cybercriminaliteit. Het aantal bedrijven in Nederland dat sinds de pandemie slachtoffer is geworden van dergelijke online criminaliteit is de laatste jaren helaas toegenomen, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarom is het een must om je online werkplek veilig te maken en te houden. Dat kan met de tips in dit artikel.

1. Schakel expert op gebied van (IT) beveiliging in

Het maakt niet uit hoe groot je organisatie is; wat in ieder geval een goed idee is, is om een expert in te schakelen op het gebied van de beveiliging van je IT. Er zijn tegenwoordig heel wat bedrijven die jouw complete online werkplek onder handen nemen om er een veilige werkomgeving voor iedereen binnen het bedrijf van te maken. Op die manier hoef jij je nergens in te verdiepen en ben je weinig tot geen tijd kwijt aan het beveiligen van je online werkplek. En dat terwijl het geheel volledig wordt beveiligd.

2. Belangrijk: maak altijd gebruik van tweestapsverificatie

Natuurlijk zijn er altijd wel wat basics waar je waarschijnlijk sowieso al verstand van hebt. Zo wordt er niet voor niets door professionals al jaren benadrukt dat het instellen van tweestapsverificatie écht nodig is om je online omgeving en de daarbij horende accounts te beveiligen. Mocht er een datalek zijn door een cybercrimineel dan kan diegene alsnog nergens in wanneer tweestapsverificatie is ingesteld. Daarbij krijg jij of de medewerker een extra toegangscode op een extern apparaat wanneer er ergens wordt ingelogd.

3. Stel overal automatische (software)updates in

Een van de plekken waar cybercriminelen toeslaan, betreft software die de laatste update niet heeft gehad. Hierbij hebben we het over alle soorten software waar je bedrijf gebruik van maakt. Eens in de zoveel tijd krijgen dergelijke programma’s een update om de beveiliging ervan te verbeteren en eventuele lekken te voorkomen. Zorg ervoor dat je overal automatische software-updates hebt ingesteld, zodat er geen zwakke plekken in je beveiliging ontstaan. Door dit automatisch te laten doen, hoef je er zelf niet aan te denken. Ideaal.

4. Zorg voor goede online beveiligingssoftware 

Wat ook zeker niet mag ontbreken binnen een veilige online werkomgeving is goede online beveiligingssoftware. Dat is eigenlijk de basis van de beveiliging van je digitale werkplek. Met beveiligingssoftware krijgen cybercriminelen geen kans. Het houdt malware zoals virussen tegen en zorgt ervoor dat ransomware buiten je bedrijf blijft. Ook is het hét middel om zaken zoals spam en onveilige websites buiten de digitale deur te houden. Let er in dit geval natuurlijk wel op dat de software altijd up to date is, zodat cybercriminelen niet alsnog via daar kunnen toeslaan.

5. Draadloze netwerken met minstens WPA2-standaard

Het grote voordeel van hybride werken is dat je even snel onderweg een belangrijke mail met documenten kunt versturen. Maar: het is wel belangrijk dat dit je alleen doet via goed beveiligde draadloze netwerken. Een openbaar netwerk gebruiken voor het versturen van zakelijke documenten en het inloggen in je online werkomgeving is vragen om problemen. Gebruik daarom alleen verbindingen die minimaal volgens de WPA2-standaard zijn beveiligd. Moet je toch onderweg even wat sturen? Maak een eigen beveiligde hotspot of gebruik een VPN voor een openbaar netwerk.

6. Kies altijd écht sterke zakelijke wachtwoorden

Het maakt niet uit waarvoor je zakelijk moet inloggen; zorg ervoor dat het wachtwoord altijd moeilijk te raden is. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van allerlei slimme snufjes om op een snelle manier wachtwoorden te achterhalen. Door te kiezen voor sterke wachtwoorden die bestaan uit een willekeurig aantal letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens beveilig je je accounts en systemen beter. Voorkom dat je een wachtwoord hebt waarin woorden staan die eenvoudig zijn te raden, zoals je naam, je woonplaats of de naam van je kind.

7. Bewustwording onder medewerkers over cybercriminaliteit

Tot slot kun je online alles nog zo goed beveiligd hebben; gevaar komt óók van binnenuit. Dan hebben we het niet per se over cybercriminelen die bij je werken, maar over de onwetendheid van medewerkers omtrent cybercrime. Daarom is het nodig om je medewerkers bewust te maken van het gevaar van online werken. Vertel ze meer over tweestapsverificatie, over het openen van ongewenste e-mails en het klikken op gevaarlijke links en natuurlijk over het instellen van een sterk wachtwoord. Daarmee zorg je voor veiligheid voor je complete online werkplek.