Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

6 redenen om met software-defined storage aan de slag te gaan

Voordelen van nieuwe opslag-trend

Software-defined storage is de nieuwe trend in opslagland. Deze manier van opslag is nu zo populair omdat bedrijven steeds meer waarde uit hun bedrijfsgegevens willen halen. Daar is de ouderwetse manier van storage niet meer op berekend. Wat is software-defined storage (SDS) en welke voordelen heeft dit nieuwe fenomeen?

Software-defined storage: een definitie

Er zijn verschillende definities van SDS, maar in de kern is het niet ingewikkelder dan een softwarematige opslag-oplossing die hardware-onafhankelijk  is. Daardoor kan een storage stack bijvoorbeeld draaien op x86-hardware, op hypervisors of in de cloud.

Voordelen van software-defined storage

Terwijl ouderwetse opslag niet los kon worden gezien van beheer door medewerkers, kan software-defined storage u veel werk uit handen nemen. Er wordt wel gesproken van denkende systemen die automatisch uw data monitoren, verzamelen en analyseren. Dat heeft uiteraard tal van voordelen. In dit document worden de volgende pluspunten genoemd:

  1. Data zijn makkelijk van de hardware te exporteren, zodat de organisatie er mee aan de slag kan.
  2. Gegevens die met behulp van verschillende bestandssystemen (bijvoorbeeld NFS en HDFS) zijn opgeslagen, kunnen toch worden gecombineerd.
  3. Data kunnen gemakkelijk van on-premise opslag naar de cloud worden geëxporteerd.
  4. Experimenteren wordt laagdrempeliger.
  5. Er ontstaan nieuwe zakelijke kansen.
  6. Inzichten worden sneller verkregen.

In dit document gaat onderzoeksbureau Neuraltix verder in op de voordelen van SDS. Ook de KPI’s voor een succesvolle implementatie worden besproken. Tot slot wordt ingegaan op een concrete SDS-oplossing die data-gedreven bedrijven veel te bieden heeft. Laat uw bedrijfsgegevens niet onbenut en download dit document.