Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

5 tips voor een ijzersterk blog

Toegankelijk schrijven voor mens en zoekmachine

Jouw bedrijf bezit een schat aan informatie en die wil jij uiteraard graag delen met de wereld. Dé manier om deze kennis online te delen is door te bloggen. Wie goed blogt, is beter vindbaar in Google, heeft meer verkeer naar de website en het levert kwalitatieve leads op. Onze 5 tips helpen jou op weg!

1. Weet voor wie je schrijft

Doelgroepgericht schrijven is superbelangrijk, het vormt de basis voor je blogpost. Denk na over wie je wil bereiken en pas hier je schrijfstijl op aan. Gebruik heldere taal en vermijd jargon. Voor jou is het vast allemaal gesneden koek, maar vergeet niet dat jouw lezer misschien jouw blog gebruikt om meer te leren. Staat jouw blog vol vaktaal, dan is de kans groot dat de lezer afhaakt.

Heb je een praktisch stappenplan gemaakt voor klantcontactcentra over AVG-compliancy, vermijd dan halve wetteksten. Gebruik voorbeelden en schrijf alles laagdrempelig op. Okay, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Gaat je de blog over een heel specifiek en technisch onderwerp en wil je hiermee IT-specialisten bereiken? Wees dan niet bang om technische termen te gebruiken, maar ook hier geldt: houd het zo helder en duidelijk mogelijk.

2. Maak Google je vriend

Begin je met bloggen, verdiep je dan zeker in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is zonde als niemand jouw geweldige content online kan vinden. Een gepast zoekwoord doet wonderen.

Maak het Google gemakkelijk en zet je zoekwoord prominent in je tekst. Neem je zoekwoord daarom mee in de kop (H1) van jouw blog, de paginatitel en de URL. Het is ook een goed idee om het zoekwoord, of een variatie daarop, te laten terugkomen in een tussenkop (H2). Gouden tip: overdrijf hierin niet! Zorg ervoor dat je tekst leesbaar blijft en niet vol met zoektermen zit. Je schrijft een blog natuurlijk in eerste instantie voor mensen. Gebruik je te vaak een zoekwoord, dan krijg je een gekunstelde tekst. Schrijf in de eerste plaats voor je publiek, maar hou het ook leesbaar voor Google.

3. Een goede blog is scanbaar

Wanneer we praten ratelen we niet door zonder ademhalen, hetzelfde geldt voor je teksten. Laat je lezer dus niet verdrinken in een zee van woorden. Een pakkende titel (H1), een inleiding, tussenkopjes (H2’s) en korte alinea’s geven jouw tekst structuur. Het maakt je tekst prettiger te lezen en scanbaar voor mensen met weinig tijd (iedereen).

Ook opsommingen werken prima bij blogs, ze:

  • Geven je tekst structuur
  • Creëren ruimte op het beeldscherm
  • Lezen eenvoudig
  • Verbeteren scanbaarheid van de tekst

4. Lengte is ook niet alles

Er is geen keiharde regel die zegt dat een blog een minimum of maximum aantal woorden mag bevatten. Wel goed om weten is dat zoekmachines een minimumlengte hanteren van 300 woorden, pas dan vinden ze je tekst interessant. Vanaf 1000 woorden vindt Google jouw blog verdiepend en levert het meer SEO-punten op.

Of een blog van 1000 woorden zo’n top idee is, daar zijn de meningen over verdeeld. Het is namelijk een behoorlijke lap tekst. Om je een beeld te vormen, deze blog telt bijvoorbeeld 732 woorden. Heb je meer dan 1000 woorden nodig om je verhaal te vertellen? Blijft je tekst leesbaar en on topic? Ga er dan voor. Maar maak het doel nooit het aantal woorden en hou het zo kort mogelijk. Lezers klikken namelijk zo weer weg als het langdradig wordt.

Heb je na de 1000 woorden nog genoeg inspiratie? Schrijf dan een whitepaper! Het is de ideale manier om jouw kennis te delen met de door jouw beoogde doelgroep. Bovendien deel je zo’n professioneel opgemaakte whitepaper niet alleen op jouw website, je kan deze ook inzetten in externe media zoals kennisportalen en LinkedIn.

5. Sluit je blog goed af

Een blog heeft een sterk begin en een duidelijk einde. Open eindes zijn alleen leuk in films en boeken, alhoewel… Sluit daarom af met een triggerende call-to-action in combinatie met bijvoorbeeld:

  • Een conclusie
  • Samenvattende zin
  • Grappige of prikkelende uitsmijter

Eind goed, al goed?

Wil je echt goed worden in het schrijven van blogs? Ga dan lekker aan de slag en start met schrijven. Oefening baart kunst, toch? Experimenteer met het aanpassen van je schrijfstijl voor verschillende doelgroepen. Probeer eens een gewaagdere titel. Wees creatief en wees vooral niet bang om fouten te maken. Heb je toch hulp nodig? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met jou mee!