Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

5 tips tegen cloud angst

Vandaag is Safer Internet Day ofwel #SID2015. Een mooie dag om het te hebben over nephophobia: cloud angst. Voor de mensen die ik spreek is het met name vrees voor het onbekende.

Dat brengt me meteen op:

tip 1: zet op een rij wat je nu al in de cloud gebruikt
Gmail en Hotmail bestaan al langer dan we het ‘de cloud’ noemen, maar zijn diensten die je ongetwijfeld privé al heel lang gebruikt. En ook je mobiele telefoon zit op een omgeving waar ook allerlei andere klanten zitten en waar volop verbindingen van buitenaf mogelijk zijn. Als je je realiseert wat je allemaal al in de cloud doet, is het eigenlijk al gewoon.

tip 2: zet het op slot
Voor de dingen die je al doet is het helemaal niet zo gek om nog eens te kijken of je het eventuele misbruik niet kunt beperken. Wanneer heb je voor het laatst de pincode van je voicemail gewijzigd? En heb je al eens overwogen of het de moeite waard is om je mail account te upgraden en advertentie-vrij te maken en 2 traps authenticatie aan te zetten?

tip 3: hou het simpel
Grote bedrijven gaan vaak als eerste met email naar de cloud. Dat komt omdat kostenbesparing daar groot is, maar ook omdat de aanbieders hierop aansturen. Email is echter inmiddels overal bedrijfskritisch, dus er mag niks mis gaan. En terug doe je ook niet zo makkelijk. Als je het simpel wilt houden is het misschien beter om te beginnen met instant messaging. Nog niet alle bedrijven hebben het, dus dan kan het ook nog niet bedrijfskritisch zijn. En er blijft geen data achter, dus je kunt er ook weer makkelijk mee stoppen. En risico dat er data op internet staat is er dus ook al niet. Bovendien valt ook hier behoorlijk kostenvoordeel te halen, want als je instant messaging per gebruiker kunt afrekenen is dat voor kleine bedrijven een overzichtelijke kostenpost.

tip 4: uitkijken met oversteken
Vraag naar ervaringen en laat je niet leiden door de horror-verhalen in de pers. Net als met de eerste auto’s in het straatbeeld is alles wat nieuw is een dankbaar onderwerp om de missers breed uit te meten. Je krijgt pas een goed beeld als je zelf gaat vragen naar ervaringen bij andere bedrijven die de stap hebben gezet. Dan blijkt dat er inderdaad allerlei valkuilen zijn, maar ook dat een aantal van je angsten ongegrond zijn. Zorg dus dat je wel alert en kritisch bent en laat je professioneel begeleiden.

tip 5: stapje voor stapje
Als je alleen een beetje naar de cloud gaat word je omgeving alleen maar complexer en duurder. De beloning in hogere kwaliteit tegen voorspelbare kosten liggen in ‘all the way’. Maar overhaast je niet en zet stapje voor stapje. Je mag er best even aan wennen. Niet alleen jijzelf, maar ook iedereen die je erin meeneemt. Uiteindelijk zien we alle leveranciers die kant op gaan, dus als je nu vast een stap zet hoef je straks niet ineens in het diepe.