Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

5 manieren om Yammer optimaal in te zetten in Office 365

Sinds Yammer steeds verder geïntegreerd wordt in Office 365 zien we bij steeds meer klanten dat Yammer ook bewust wordt ingezet om samenwerken in de organisatie gemakkelijker te maken. Wat daarbij wel handig is om praktische afspraken te maken rondom het gebruik, zodat medewerkers begrijpen waar ze het Yammer-netwerk wel en niet voor kunnen gebruiken.

Wat is het?
Yammer is een Enterprise Social netwerk waarmee medewerkers binnen een afgeschermde omgeving berichten kunnen plaatsen, discussies van collega’s kunnen volgen en kennis kunnen delen in specifieke groepen.

Mogelijke toepassingen van Yammer:

 1. snel zoeken naar informatie of kennis #dtv
  Social media zijn handig als je zoekt naar informatie omdat je daarmee toegang hebt tot informatie die niet in formele documenten is vastgelegd. Binnen een organisatie geldt dat natuurlijk ook en is Yammer een fijn en laagdrempelig platform. Als je weet wie je moet hebben, kun je beter Skype for Business (voorheen Lync) of de telefoon gebruiken, maar weet je dat niet? Dan is je vraag snel gesteld op Yammer. En je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je voor open vragen buiten je team gebruik maakt van de hashtag #durftevragen of #dtv, die veel mensen al kennen van Twitter. Veel op locatie?
 2. sociale interactie met collega’s
  Zijn je collega’s veel onderweg of bij klanten? Heeft de organisatie veel verschillende vestigingen? Yammer is vanaf elke locatie en via elk apparaat bereikbaar en kan een belangrijke sociale lijmlaag zijn binnen je organisatie. Een soort virtuele koffiehoek, waar je sociale weetjes met elkaar deelt. Een geboorte, een overplaatsing, een keer op stap met je collega’s, al die dingen die zorgen dat je betrokken bent bij je collega’s. Wel handig om wat afspraken te maken (geen marktplaats van maken, bijv.). Het Yammer netwerk is uiteraard te benaderen online via Yammer.com en ondersteunt single sign-on. De Yammer Notifier attendeert je automatisch op berichten die je interessant vindt. En werk je graag vanaf smartphone of tablet, gebruik dan de Yammer Mobile App. En zelfs via een smartwatch kun je deelnemen aan het Yammer netwerk.
 3. innovatie versnellen
  Met Yammer kun je het werken als een netwerk mogelijk maken. In plaats van op traditionele wijze een vraag aan je manager of directe collega te stellen en vervolgens te hopen dat het antwoord wel een keer volgt, kun je via Yammer snel kennis delen. Sterker nog, als de organisatie via korte updates zijn of haar bezigheden deelt, kom je tot verrassende en snelle kruisverbanden waarmee je problemen kunt oplossen en klanten kunt helpen. Voorwaarde is wel dat de organisatie bereid moet zijn om het principe van ‘kennis is macht’ los te laten en echt te gaan delen. Dan kan Yammer zomaar de trein worden die de innovatie in de organisatie gaat versnellen.
 4. projectmatig werken

  En tot slot: in organisaties die veel in projecten werken is Yammer in combinatie met SharePoint een mooi duo. Door het insluiten van Yammer in een SharePoint projectsite heb je alle documenten, bestanden, openstaande taken én discussies rondom het betreffende project gebundeld. En werken er externe partijen in je project? Die kun je toevoegen aan bijbehorende discussies.
  Heb je een projectplan in conceptvorm opgezet en wil je dit laten reviewen door collega’s? Deel het document met één klik via de “Post to Yammer”-knop binnen je projectgroep op Yammer, waarna de projectleden automatisch een berichtje krijgen met de vraag uw document te beoordelen. De conversatie die vervolgens ontstaat, wordt automatisch gebundeld met het document, zodat je altijd alle relevantie informatie bij de hand hebt.
 5. intranet interactiever maken
  Naast het insluiten van Yammer in een SharePoint projectsite, kun je Yammer integreren met de landingspagina van het intranet. Op deze manier creëer je een sociaal intranet, met een laagdrempelige manier om te reageren. Zo kun je ook in je nieuwsberichten een op Yammer gebaseerd reactieformulier gebruiken. Dan worden de reacties ook automatisch binnen Yammer zichtbaar en bereik je meer mensen met je intranet.

Lees ook de whitepaper over Yammer!