Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

5 kenmerken van een goed BI-platform

Checklist: Hoe kiest u de juiste business intelligence oplossing?

Of het nu gaat om een marketeer bij een klein bedrijf of een CFO van een multinational, data kan iedere werknemer van een organisatie helpen om betere keuzes te maken. Dankzij data kunnen processen van werknemers, klanten, partners en leveranciers inzichtelijk worden gemaakt en daardoor geoptimaliseerd worden. Om data succesvol in te kunnen zetten is het echter wel noodzakelijk dat gebruikers binnen verschillende lagen van de organisatie zelf toegang hebben tot relevante data. Een BI-platform met self-service functionaliteit is hiervoor een vereiste, maar hoe kiest u de juiste oplossing? En wat zijn de meest belangrijke functionaliteiten?

5 kenmerken van een goed BI-platform

Op basis van de modern analytics workflow zijn er 5 fundamentele kenmerken die helpen bij een succesvolle implementatie van een self-service data-platform:

  1. Toegang en overzicht: In eerste instantie wordt vaak gekozen voor het aanbieden van een vaste set aan goedgekeurde data. Door de toegang te beheren en de data steeds verder uit te breiden krijgen gebruikers uitgebreide mogelijkheden om zelf antwoorden te vinden op vragen.
  2. Interactie: Om gebruikers de juiste informatie te laten vinden is hulp soms noodzakelijk. Door ze te ondersteunen met logische opties, mogelijkheden en praktische aanwijzingen is dit mogelijk.
  3. Analyseren en ontdekken: zonder de juiste interpretatie heeft data geen toegevoegde waarde. De mogelijkheid om gevonden data te visualiseren helpt gebruikers om zelf data te analyseren en te interpreteren.
  4. Delen: In het verleden bestond delen van data voornamelijk uit geprinte of geëxporteerde rapporten, informatie is echter al snel niet meer up-to-date. Door real-time informatie te delen binnen de organisatie wordt samenwerking gestimuleerd.
  5. Databeheer: Data kan gevoelige informatie bevatten. Hoe zorg je er als organisatie voor dat de beschikbare data op een veilige manier wordt gedeeld en beheerd?

De juiste BI-oplossing voor uw organisatie

Om u te helpen bij het selecteren van een geschikte BI-tool bevat deze handige checklist uitgebreide beoordelingscriteria voor elk van de bovenstaande 5 kenmerken. Door deze criteria te gebruiken is iedere organisatie in staat om het juiste business analytics platform te kiezen. Wilt u het juiste BI-platform voor uw organisatie selecteren? Download dan vandaag de volledige checklist via onderstaand formulier.