Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

5 inspirerende voorbeelden van Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) transformeert de manier waarop we werken. Het is op dit moment een van de snelst groeiende technologieën ter wereld. Naar verwachting zullen de investeringen in deze cognitieve technologie de komende twee jaar verdrievoudigen. The Power of AI website, een initiatief van Tech Data en IBM, geeft 5 voorbeelden ter inspiratie van uw eigen AI-business case

1. Tumoren herkennen op medische scans

AI kan op een zelflerende manier aandoeningen zoals tumoren herkennen op medische scans. Hierbij wordt de beeldherkenning steeds slimmer. Wanneer AI een onderdeel van de tumor mist op de afbeelding, wordt dit aangegeven door de dienstdoende arts. Dit wordt door middel van Machine Learning verwerkt, zodat de technologie dergelijke onderdelen in de toekomst wél zal herkennen. Op die manier hoeft de arts steeds minder zelf te zoeken en kan hij patiënten sneller van dienst zijn. De foutmarge wordt bovendien drastisch verkleind.

2. Automatisch schappen aanvullen met object detection

Naast de gezondheidszorg kan AI ook in de retailsector een meerwaarde bieden. De object detection-functie herkent bijvoorbeeld wanneer schappen van een bepaald product leeg beginnen te raken. Hiermee kan het aanvulproces geautomatiseerd worden: wanneer het aantal producten onder een bepaald niveau komt, wordt er een signaal verstuurd naar een aanvulmechanisme. Zo zijn de schappen altijd gevuld en loopt de retailer geen omzet mis.

3. Hulp bij winkelbeveiliging

AI kan winkeldieven of overvallers in een vroeg stadium signaleren door bij verdacht gedrag automatisch de beveiliging of politie in te schakelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om wapens op beelden van beveiligingscamera’s te herkennen en in te schatten of iemand artikelen meeneemt zonder dat er afgerekend is bij de kassa. Dit levert een veiligere omgeving op. Ook kan dit uiteindelijk resulteren in een winkelmodel waarin kassamedewerkers overbodig worden en mensen zelfstandig hun producten af kunnen rekenen.

4. Naleven veiligheidsvoorschriften in de bouw

Om de naleving van veiligheidsvoorschriften in de bouw te verbeteren, kunnen camera’s ingezet worden die gebruikmaken van AI-beeldherkenning. Wanneer de technologie medewerkers spot zonder de voorgeschreven bescherming of op gevaarlijke plaatsen, wordt de leiding ingelicht en kan er tijdig ingegrepen worden.

5. Herkennen gevaarlijke situaties op de weg

Ook de software in voertuigen wordt steeds slimmer. Door middel van AI worden gevaarlijke situaties op de weg, zoals filevorming, vooraf ingeschat en wordt het voertuig automatisch afgeremd. In de toekomst zullen er hierdoor steeds vaak zelfrijdende auto’s of bussen gebruikt worden.

Bepaal uw ideale startpunt
Wilt u direct aan slag om AI in te voeren binnen uw organisatie? Bepaal uw ideale startpunt en creëer uw persoonlijke stappenplan tijdens onze tweedaagse training AI in Business. Lees verder.