Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

5 essentiële stappen bij het aantrekken van nieuw kapitaal

Inzicht in de financiële processen is noodzakelijk voor succes

De kapitaalmarkt is de laatste 20 jaar ingrijpend veranderd. Sinds de internetzeepbel eind vorige eeuw zien we het aantal beursintroducties gestaag afnemen. Bedrijven die de sprong naar de beurs toch, wagen zijn een stuk stabieler en groter dan 20 jaar geleden. De populariteit van private equity daarentegen stijgt enorm. Veranderde regelgevingen en markomstandigheden zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven een beursgang uitstellen en kiezen voor privé-investeerders. Welke keuze je als bedrijf ook maakt, inzicht in het complete financiële plaatje is noodzakelijk om nieuw fondsen te werven.

Show me the… data

Beursgang of private equity, de voorbereiding is in beide gevallen hetzelfde. Je hebt historische data en real-time gegevens nodig om te voldoen aan de informatiebehoefte van je investeerders en om een gedegen strategie op te zetten. Gestroomlijnde processen en makkelijk toegankelijke data zijn hierin onontbeerlijk. Toch hebben veel bedrijven niet het nodige inzicht in hun werkelijke uitgaven of sales funnel, hebben ze geen gedegen 5-jaren plan op het schap liggen en kampen ze met een veelvoud aan versnipperde data. Dat kan en moet beter! In deze whitepaper vind je 5 stappen die je helpen bij het aanscherpen van jouw financiële processen en IT-landschap.

1.     Tijd voor een update van je financiële organisatie

Een goede start is het inventariseren van de vaardigheden en competenties binnen jouw financiële team. Bereidt de organisatie een beursintroductie voor? Dan zijn daar zeer specifieke vaardigheden voor nodig. Start met het opstellen van een team een jaar voor de verwachte beursintroductie. CFO’s zien hun rol veranderen, dagelijks management maakt plaats voor meer leiderschap en strategische planning. Bij bedrijven die kiezen voor privé-investeerders neemt de druk op de CFO behoorlijk toe. Privé-investeerders houden hun investeringen scherp in de gaten, hebben hoge verwachtingen en verwachten accurate financiële rapportages. In beide gevallen is het belangrijk om een team samen te stellen van professionals die zich als een vis in het water voelen tussen systemen en processen.

2.     Zorg voor een goed bestuur van de onderneming

Bestuur, risico en controle: dit zijn de sleutelwoorden voor bedrijven in de kapitaalmarkt. De directie speelt een belangrijke rol in het bewaken van managementbeslissingen, strategie en doelstellingen. Een goede directie kent de sector door en door, begrijpt de uitdagingen van het management en geeft objectieve feedback richting het management.

Tijd voor meer inzicht

Download de whitepaper Five Critical Steps to Prepare Your Business for New Funding, Whether IPO or Private Equity en neem de 5 stappen door. Ontdek hoe moderne technologie jou kan helpen om jouw bedrijf voor te bereiden op het werven van nieuw kapitaal.