Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

4 datatrends in 2020

De ontwikkelingen op het gebied van data volgen elkaar in hoog tempo. We hebben in 2019 al veel stappen gemaakt, maar nu staat 2020 weer voor de deur. Wat staat ons te wachten?

Privacy

In 2020 gaan we meer kijken naar privacy. Hoe gaan we nu om met data die vastgelegd wordt door middel van digitale gezichtsherkenning of de mogelijkheid om online activiteiten van burgers te volgen. Het moet transparanter worden hoe en voor welke doeleinden deze data gebruikt wordt.

Eigenaarschap

We hebben het begin in 2019 al gezien. Eigenaarschap blijkt de key tot succes als je als organisatie data in wil zetten om je strategie te optimaliseren. Om data goed in te kunnen zetten is het noodzakelijk om eigenaarschap te creeren. De ‘eigenaar’ van data bewaakt de kwaliteit en uniformiteit van de data. Hierdoor voorkom je dat de kwaliteit slecht is, data verkeerd geïnterpreteerd wordt of onrechtmatig ingezet wordt. De verwachting is dat in 2020 deze trend alleen maar groter zal worden.

Transparantie

De verwachting is dat meer bedrijven data in zullen zetten om transparanter te worden. Denk maar aan Infrabel die in 2019 meer dan 60 datasets publiekelijk maakte. Andere platformen konden hier vervolgens op aanhaken. De datasets hielden vertrekinformatie in, maar ook percentages te laat vertrokken of aangekomen treinen en nog veel meer.

Artificial Intelligence blijft groeien

De evolutie van de ‘citizen data scientist’ en het vermogen van datawetenschappers om meer geautomatiseerde tools te gebruiken om algoritmen te produceren versnellen het gebruik van AI in datagestuurde organisaties. In 2020 zullen automatiseringskaders datawetenschappers in staat stellen hun eigen datapijplijnen te creëren die bijna klaar zijn voor productie. Deze combinatie van data-engineering voor data-wetenschappers en data-science voor data-analisten zal leiden tot een toename van het aantal werkelijke ML- en AI-algoritmen die in productie op bedrijfsniveau gaan.

De leukste data congressen in 2020

Meer informatie over data? Bezoek een van de datacongressen

Congres: Het API congres 
Datum: 11 maart 2020
Meer informatie: website

 

Congres: De informatiegestuurde overheid
Datum: 26 maart 2020
Meer informatie: website

 

Congres: Data Quality Conference
Datum: 9 juni 2020
Meer informatie: website

 

Congres: Data Privacy
Datum: 24 september 2020
Meer informatie: website

 

Congres: Dutch Data Forum
Datum: 1 december 2020
Meer informatie: website