Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

3 uitdagingen naar een dynamische werkplek

Innovatie, veiligheid en beheer

In de laatste jaren is de rol van ICT binnen organisaties enorm veranderd. In het verleden stelde de IT-afdeling alleen een desktop of laptop ter beschikking. Tegenwoordig maken werknemers gebruik van een divers scala aan eigen devices zoals smartphones, tablets en zelfs wearables. Daarnaast verwachten medewerkers door het gebruik van apps om nieuwe functionaliteit razendsnel in gebruik te kunnen nemen. Deze veranderingen van het IT-landschap vereisen een fundamentele nieuwe aanpak van de werkplek om slimmer te werken en beter samen te werken. Maar welke rol speelt IT in dit proces? En wat zijn de drie grootste uitdagingen rondom deze veranderingen?

1. Pro-actief innoveren

Privé maken werknemers al gebruik van apps zoals WhatsApp en Dropbox. Als werknemers geen vergelijkbaar zakelijk alternatief wordt aangeboden, zullen werknemers deze apps ook gebruiken voor zakelijke activiteiten. Deze consumentenoplossingen voorzien meestal niet in centrale beheertools en bieden geen integratie met zakelijke applicaties. Over het algemeen worden IT-afdelingen die niet innoveren geconfronteerd met deze vorm van Shadow IT. Door als IT-afdeling pro-actief functionaliteiten toe te voegen aan de dynamische werkplek is de medewerker eerder geneigd om gebruik te maken van zakelijke apps.

2. Een veilige werkplek

Het gebruik van eigen devices en apps door werknemers brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee. Om een goede beveiliging te realiseren speelt de identiteit en de context een belangrijke rol. Wie vraagt informatie op? waar bevindt de persoon zich? welke informatie wordt opgevraagd en vanaf welk device? Om antwoorden te geven op deze vragen biedt Identity and Access Management hulp. Daarnaast kun je als organisatie technisch alles op orde hebben maar zonder bewustwording van werknemers om verantwoord om te gaan met data, blijven er echter altijd risico’s.

3.    Gemak in gebruik en beheer

Eenvoud in ICT is verleden tijd. Het opzetten van een infrastructuur die voldoet aan alle eisen binnen de organisatie is al een zeer complexe uitdaging. Vervolgens vereist het onderhoud en beheer ook tijd. Downtime kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit. Daarnaast willen werknemers waar ze ook zijn, 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang hebben tot informatie. Een stabiele en beheersbare IT-omgeving is daarom een vereiste van de dynamische werkplek.

Aan de slag met de dynamische werkplek

Wilt u zelf aan de slag met een werkplek waardoor uw werknemers efficiënt, veilig en vanaf iedere locatie kunnen werken? Download dan de volledige whitepaper over de dynamische werkplek.

 

Download de whitepaper
Download