Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

3 tips tegen technostress

Het is de week van de werkstress! Je kunt daar wat van vinden, maar we leven nu eenmaal in een tijd die veel van ons vraagt door ontwikkelingen op allerlei niveaus als: – technologische vernieuwingen – snelheid waarmee informatie op ons af komt – social media – het nieuwe werken – veranderende rollen thuis – reorganisaties: meer werk met minder mensen doen

TechnostressEn stress is eigenlijk niks anders dan jouw manier om je te iedere keer weer te verhouden tot die veranderende omstandigheden.
Afgelopen week deelde ik onderstaande tips tegen technostress en aangezien work21 een zusje is van e-office (een technologiebedrijf) is er altijd wel iemand die dit zwaar overdreven vind:
“Technologie maakt het leven juist makkelijker. ” of
“Het geeft mij juist stress als ik niet bereikbaar ben”.

Kort daarna stuitte ik op onderstaande TED Talk: Are you multitasking your live away? Wat blijkt nou uit onderzoek, mensen die veel verschillende media gebruiken (meestal ook nog tegelijkertijd):

  1. kunnen slecht informatie filteren;
  2. hun werkgeheugen functioneert minder;
  3. ze kunnen relevante zaken slecht onderscheiden
  4. en ze zijn juist slecht in multitasken….

Die laatste is wel bijzonder, vind je niet? Ze doen het continu en toch zijn ze er slecht in. Meestal is het andersom en word je juist goed in het geen je vaak doet.
Ik geloof ook niet in multitasken. Je kunt maar één ding met 100% aandacht doen. Toch maak ik me als werkende moeder regelmatig schuldig aan multitasken. En ik ben er niet goed in, ik word er onrustig van en vraag me na zo’n dag vaak af wat ik nou eigenlijk allemaal heb gedaan. Kortom heeft geeft me stress. Hoe kun je hier nou verandering in brengen?

Stop met het wegwerken van email
Je mailbox zit vaak vol met zaken die urgent zijn en we zijn geneigd heel veel tijd te besteden aan het verwerken van onze email. Stephen Covey noemt dit ook wel addicted to the urgency. Het is vaak lekker om je mail weg te werken. Er komen dan allerlei neurotransmitters en stofjes vrij, waardoor en we ons ook fijn en nuttig voelen. En je bent druk, wat vandaag de dag ook vaak een doel op zich. Maar ben je druk met zaken die er echt toe doen voor jou? Je mailbox zit vol met zaken die vaak voor anderen belangrijk zijn. Begin dus niet met je email in de ochtend, maar met een activiteit die voor jou belangrijk is. Die bijdraagt aan jouw doelen en waarden.

Train je lijf in alerte rust
De meeste mensen zijn geprogrammeerd om gelijk in slaap te vallen als we gaan liggen en rust creëren. Zo hebben wij ons lijf getraind. Als je altijd bezig bent, is je lijf niet gewend aan alerte rust (rusten terwijl je wakker bent).
We kunnen niet meer niks doen of ons lekker vervelen. We pakken gelijk de telefoon als we in de rij staan te wachten of in de wachtkamer bij de dokter. Toch is het heel belangrijk je lijf hierin te trainen. Dit helpt je namelijk om beter te focussen, je werkgeheugen wordt beter en je kan informatie beter filteren. Oefen dit op rustige momenten, zodat je er in drukke perioden wat aan hebt. Een goede oefening om jezelf te trainen in alerte rust is focus op je ademhaling, bijvoorbeeld 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen. De ideale ademhaling is vier laag:

  • lage frequentie (6-8 keer per minuut is genoeg)
  • laag in geluid (stil)
  • laag in de buik
  • laag in energie (het kost het niet veel moeite)

Een ander voordeel van deze oefening is dat je directe de aanmaak van stresshormonen in je lijf verlaagt en je dus minder gestrest voelt.

Bel eens niet in de auto op de weg naar huis
Neem overdag meer rustmomenten om te verwerken en te reflecteren. Wat heeft je vandaag veel plezier gegeven? Wat ging goed en wat ging minder goed? Heb je gereageerd op bepaalde situaties zoals je zou willen reageren? Wat maakte dat je bepaalde zaken lastig vond? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen.

Ik denk dat bedrijven een belangrijke rol kunnen spelen in het signaleren van stressklachten bij medewerkers en in het aanreiken van hulpmiddelen om hiermee om te gaan. De ESF subsidie maakt het nog makkelijker voor bedrijven om hiermee aan de slag te gaan. Je hebt nog twee dagen om deze subsidie aan te vragen. Wij helpen je graag!