Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

3 softwaretrends voor 2020

Rapport: cloud is trendsetter

In de softwarebranche is de concurrentie moordend. Om te overleven moeten softwareleveranciers goed op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. De redactie van AboutTheCloud presenteert 3 softwaretrends  die de markt in de aanloop naar 2020 veranderen. Opvallend vaak speelt de cloud een glansrol.

1. Cloudmigratie

Independant Software Vendors (ISV’s) worden steeds vaker  geconfronteerd met klanten die een flexibele en schaalbare IT-omgeving willen. Traditionele businessmodellen voor het leveren van software worden daarom in hoog tempo vervangen door Everything-as-a-Service. Dit resulteert niet alleen in een ander pakket van producten en diensten, maar ook in een volledig andere organisatorische structuur en inkomstenstroom. Door Everything-as-a-Service vindt er een verschuiving plaats van CAPEX naar OPEX. Dat betekent dat er steeds minder hard- en software on-premise staat, omdat deze as a service wordt ingekocht.

Ook ISV’s krijgen te maken met hybride omgevingen, waarbij de software zowel op dedicated hardware als in public cloud-omgevingen moet draaien. Een van de redenen hiervoor is dat bedrijven nog werken met hard- en software die niet zijn afgeschreven. Een andere reden is dat er vaak specifieke eisen worden gesteld op het gebied van regelgeving, beveiliging en/of privacy.

2. Disruptieve innovatie

De opkomst van hyperscale public clouds zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud en Softlayer  zorgen voor een revolutie in de softwarebranche. Ze bieden IaaS, Paas en marketplaces die een goede, wereldwijde basis vormen voor SaaS. Software-aanbieders  zijn hierdoor beter in staat om internationaal hun software uit te rollen. Dit heeft als gevolg dat lokale softwareaanbieders moeten concurreren met internationale grootmachten. De tijd dat softwarehuizen enkel nationaal georiënteerd waren, lijkt definitief voorbij.

Tegelijkertijd biedt de cloud ook kansen voor nieuwe toetreders. Startups kunnen zeer snel een marktaandeel veroveren doordat ze met een schone lei beginnen en geen rekening hoeven te houden met legacy applicaties en niet worden geremd door oude denkpatronen. Hierdoor realiseren ze een zeer korte time-to-market en kunnen ze de concurrentie aangaan met de gevestigde orde. Ze zetten daarmee de markt volledig op hun kop; dit noemen we ook wel disruptieve innovatie.

Softwaretrends in de aanloop naar 2020

Deze whitepaper is een echte aanrader! Hierin komen in totaal 6 softwaretrends  voorbij. Bovendien wordt ingegaan op de kansen en bedreigingen die hieruit voortkomen. Met behulp van deze whitepaper blijft u de concurrentie voor, in 2017, in 2018, in 2019 en ook in 2020.