Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

3 softwaretrends die je niet kunt negeren

Werp een blik in de toekomst

De softwarebranche is enorm in beweging. Partijen die al jaren actief zijn, maken de overstap van de traditionele manier van software verkopen naar SaaS. Tegelijkertijd zijn er nieuwe toetreders tot de markt die direct instappen met een SaaS-model (Software-as-a-Service). Klanten verwachten steeds snellere releases van software. Om dat mogelijk te maken worden nieuwe tools ingezet en wordt de manier van werken aangepast. Om op deze competitieve markt te overleven moeten softwareleveranciers goed op de hoogte blijven van de nieuwste trends. Hieronder presenteren we 3 trends die het softwarelandschap na 2020 veranderen.

1. Migratie naar de cloud

Hoe ver gaat je als softwareleverancier met het aanbieden van on-premise software? Independent software vendors (ISV’s) worden steeds vaker geconfronteerd met klanten die hun IT-omgeving flexibel en schaalbaar willen inrichten. Traditionele businessmodellen voor het leveren van software worden daarom in hoog tempo vervangen door Everything-as-a-Service. Dit resulteert niet alleen in een ander pakket van diensten, maar ook in een volledig andere organisatorische structuur en inkomstenstroom.

2. Verschuiving van verantwoordelijkheid

Omdat software wordt afgenomen als service en dus niet op de IT-omgeving van de eindgebruiker draait, worden hoge eisen gesteld aan de service-level agreements (SLA’s) die een SaaS-leverancier afgeeft. Deze trend wordt versterkt door nieuwe wetgeving, zoals de meldplicht datalekken, en de algemene bewustwording dat er veel dreigingen op internet bestaan. Klanten willen daarom keiharde garanties met betrekking tot beschikbaarheid, performance en veiligheid.

3. Tekort aan personeel

De softwaresector is sinds 1995 3,8 keer zo groot geworden. Samen met de andere delen van de digitale sector is het de snelst groeiende bedrijfstak in de afgelopen 20 jaar. Dit heeft als gevolg dat er een groeiend tekort is aan kwalitatief hoogwaardig personeel. Voor Nederlandse softwarebedrijven is dit een risico, gezien de internationale concurrentie om IT-talenten.

Zo blijft jouw bedrijf na 2020 succesvol

Hierboven beschreven we 3 opvallende trends die het softwarelandschap veranderen. In deze whitepaper passeren in totaal 6 trends de revue. Bovendien wordt ingegaan op de kansen en bedreigingen die hieruit voortkomen. Met behulp van deze whitepaper bepaal je jouw strategie om ook na 2020 winstgevend en relevant te blijven.