Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

3 redenen waarom HDD’s echt niet meer kunnen

Opkomst van big data vraagt om andere oplossingen

De huidige big data-trend heeft een explosief effect op de storage-wereld. Zoals later in deze blog zal blijken, bedoelen we dat niet alleen figuurlijk… Op het eerste gezicht lijken big data en storage misschien weinig met elkaar te maken te hebben. Maar analytics-software die grote hoeveelheden gegevens moet doorzoeken, het liefst in real-time, stelt hogere eisen aan storage-oplossingen. Traditionele media voldoen niet meer.

Anno 2017 hebben organisaties de beschikking over steeds meer data. In vele gevallen verdubbelt het volume bedrijfsgegevens elke 2 jaar. Maar het gaat niet alleen om de groeiende hoeveelheid data die moet worden verwerkt, maar ook om de veranderende aard van die verwerking; ook ongestructureerde data worden steeds vaker bestudeerd. En tegelijkertijd groeien de budgetten voor opslag nauwelijks…

3 redenen waarom big data belangrijk is

Waarom slaan bedrijven steeds meer gegevens op en wat doen ze ermee? Data worden wel het nieuwe goud genoemd. Dit zijn enkele redenen:

  1. Organisaties leren hun klanten beter kennen door het opslaan en analyseren van gebruikersgegevens. Zo kunnen bedrijven met hun producten en diensten beter op de behoeften van consumenten inspelen. Dat deze insteek enorm veel vergt van de opslag, laat het voorbeeld van mobiele internetproviders wel zien: tot op de seconde willen ze meten hoe de gebruiker een hele reeks apps gebruikt, inclusief zijn locatie en iedere schermaanslag.
  2. Steeds meer machines worden aangesloten aan het internet (Internet of Things). Aan de hand van uitgelezen data kan een analytics-oplossing vervolgens voorspellen wanneer onderhoud aan een apparaat nodig is. Dit wordt predictive analytics genoemd.
  3. Geheel nieuwe businessmodellen ontstaan: innovatieve bedrijven als AirBnB en Amazon worden mede gedreven door de inzichten die big data opleveren.

Voor deze toepassingen zijn de oude storage-oplossingen te traag en inflexibel. Neem de hard disk drive (HDD). Die maakt 15.000 rotaties per minuut. Laat u hem sneller draaien, dan zal hij letterlijk ontploffen door de middelpuntvliedende kracht. Voor de enorme datastroom van tegenwoordig voldoet de HDD technologie niet langer.

Bannerstoragekenniscyclus

Voordelen van flash

Flash-geheugen is wél razendsnel. Zijn superieure performance maakt real-time analytics mogelijk. Hierdoor krijgen bedrijven direct het broodnodige inzicht waarmee ze de concurrentie kunnen voorbijstreven.

Flash-geheugen schrijft data weg door middel van elektrische stromen. Anders dan bij magnetische opslag bevatten de opslagapparaten geen bewegende onderdelen; daardoor is Flash-geheugen ook vele malen sneller.

Flash heeft nog meer voordelen. Niet alleen worden flash-arrays steeds goedkoper, ook op andere vlakken leidt de inzet van flash tot lagere kosten:

  • Er zijn minder softwarelicenties nodig, omdat er minder fysieke servers worden gebruikt.
  • Er wordt minder elektriciteit verbruikt, en er is minder koeling nodig is.
  • Het datacenter neemt minder ruimte in.
  • De productiviteit van werknemers gaat omhoog.

Consumenten die op zoek gaan naar een flash-oplossing moeten op hun hoede zijn! Vaak worden solid-state drives onterecht verkocht als flash. IBM Flash Storage maakt de naam wél waar! Zoals blijkt uit onderzoek van ESG, is dat ook voordelig voor de portemonnee.

Adieu HDD!

Organisaties hebben tegenwoordig toch echt betere prestaties nodig dan HDD’s kunnen leveren. Anders is het niet mogelijk om op een kosteneffectieve manier de enorme datasets van vandaag de dag op te slaan. Real-time gebruik van data is met een HDD zelfs helemaal niet mogelijk. Daarom behoren de hard disk drives die nu in de datacenters staan, tot de laatste generatie. Een nieuwe generatie is aan zet.