Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

3 keer duurzamere gebouwen dankzij IoT

Duurzaamheid is geen trend, het is noodzakelijk om slimmer en efficiënter om te gaan met alle hulpbronnen die we hebben. Bouw- en vastgoedbedrijven weten eigenlijk maar weinig over hun gebouwen. Welke ruimte wordt echt gebruikt, waar is het altijd te warm of juist te koud? Door het niet te weten wordt ruimte en energie verspild. Dat is zonde en niet nodig. Sensoren geven het inzicht waarmee ze duurzamer worden. Dat scheelt kosten, komt ten goede aan de planeet en verhoogt het gebruiksgenot.

Duurzame producten zijn enorm populair. Elektrische auto’s, biologisch eten en artikelen met groene labels krijgen steeds vaker de voorkeur boven traditionele producten. Dat ze wat duurder zijn is geen probleem, duurzaamheid is op lange termijn vaak efficiënter en goedkoper. Dat geldt ook voor gebouwen.

Meten maakt gebouwen slim en duurzaam

Dankzij sensoren en een IoT-platform kunnen we eindelijk achterhalen of het gebouw echt werkt voor zijn bewoners. Traditioneel zetten bouwbedrijven een pand neer en gaan vervolgens verder naar de volgende klus. Steeds vaker begint het dan juist. Panden worden met behulp van sensoren slim gemaakt. Daadwerkelijk alles in en rond het gebouw kan dan gemeten worden, dat geeft inzicht en grip.

Iot maakt efficiënter ruimtegebruik mogelijk

Denk aan temperatuur, bezettingsgraad, of een ruimte gebruikt is, geluidsniveau, temperatuur, Co2-niveau, drukte, lift- en trapgebruik, beschikbaarheid parkeerplaatsen… de lijst is eindeloos. Door deze variabelen te meten, is directe besparing mogelijk. Nu hoeven alleen vergaderruimtes schoongemaakt te worden als ze echt gebruikt zijn. Over bezettingsgraad gesproken: bij sommige panden wordt maar 20% van de ruimte echt gebruikt. Door de overige 80% niet te verwarmen, niet schoon te maken of zelfs af te stoten kunnen de lasten spectaculair dalen.

Voorspellend onderhoud voorkomt dure vervanging

Door bijvoorbeeld afvoerleidingen, gevels en liften van sensoren te voorzien is niet alleen het gebruik te meten, maar ook afwijkingen. Als bepaalde onderdelen zich anders gaan gedragen kan dit duiden op een dreigend probleem. Nu kan een technische dienst onderhoud plegen vóórdat iets echt kapot gaat. Het spreekt voor zich dat dit enorm veel voordelen biedt. Apparaten vallen minder vaak uit waardoor de klanttevredenheid stijgt. Dure reparaties worden vermeden en daarnaast hoeven serviceploegen niet meer ad hoc vrijgemaakt worden. Misschien is de grootste besparing wel dat de dure en inefficiënte onderhoudsschema’s kunnen verdwijnen. Serviceteams hoeven niet meer alle verwarmingsketels te checken, maar alleen ketels die abnormaal gedrag vertonen.

Dynamische klimaatregeling beter voor mens en milieu

Veel panden worden 24/7 op dezelfde temperatuur gehouden, dat is zonde van het geld en slecht voor het milieu. Door de bezettingsgraad per kamer te meten, kan gekoeld of verwarmd worden als dat echt nodig is. Dynamische klimaatbeheersing scheelt niet alleen in de energiekosten, het spaart onze planeet en het verbetert ook het welzijn van de gebruikers enorm.

Microklimaat per medewerker

Een mooi voorbeeld is het klimaat dat zich aanpast aan de gebruiker. Een medewerker wordt bijvoorbeeld door camera’s ingecheckt en de ruimte waarin hij of zij gaat zitten wordt direct op diens optimale temperatuur ingesteld. Vaak stijgt gedurende de dag het C02-niveau waardoor collega’s de ruimte ervaren als benauwd of onfris en krijgen ze last van hoofdpijn. Dat is verleden tijd als CO2-sensoren via een centraal platform de ventilatie een tandje harder kunnen laten draaien. Sensoren maken ook een einde aan zogenaamd geboekte vergaderruimtes. U kent het wel: vergaderruimtes die wel geboekt zijn, maar toch niet gebruikt worden. Een grote ergernis voor medewerkers, facilitairbeheer en een grote kostenpost. IoT geeft inzicht in gebruik en verbruik, verlaagt rekeningen, maakt klanten tevredener en verkleint de ecologische voetafdruk.