Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

11 voor- en nadelen van een standaard social intranet

Kiezen voor maatwerk of een standaardoplossing?

Waar denk jij aan bij een social intranet? Aan een ouderwets smoelenboek, een kalender met bedrijfsuitjes en wat bedrijfsnieuws? Dan is het tijd voor een update! Een social intranet is inmiddels een echt digitale werkplek die ervoor zorgt dat medewerkers alle informatie en tools op één centrale plek terugvinden. Een dienst ruilen met een collega of nieuwe protocollen delen met jouw team, je doet het via het social intranet. 

Welke smaak kiezen we?

Kies je voor zo’n digitale werkplek, dan heb je twee keuzes: zelf bouwen en beheren of kiezen voor een standaardoplossing. Welke optie kiest jouw zorginstelling? Om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze, vind je in deze whitepaper de voor- én nadelen van een standaardoplossing. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kan je voor jouw collega’s de juiste oplossing kiezen.

Het kostenplaatje: voor- of nadeel?

Kiezen voor een standaard social intranet, dat is kiezen voor Software-as-a-Service. Dat wil zeggen dat je dus per maand betaalt voor een bepaald aantal licenties. Hardware kosten verminderen, aan de andere kant stijgen de kosten per gebruik. De zorginstelling is geen eigenaar van de software, maar neemt die op abonnementsbasis af. Het grote voordeel is dat je zelf geen ontwikkel- of onderhoudskosten hebt. Maar het is lastig om te bepalen of een standaardoplossing nu altijd goedkoper is. Dit is grotendeels afhankelijk van de grootte van de schaalgrootte en de complexiteit en eisen van de organisatie.

Nadeel: minder vrijheid

Voor de hand liggend, maar wel belangrijk: je zit niet aan de knoppen en kan dus niet alles naar hartenlust aanpassen. Een standaardoplossing is ongeveer 80 % naar wens in te richten, maar je zal dus concessies moeten doen. Wil je toch echt maatwerk toevoegen aan de standaardoplossing, dan kan je altijd kiezen voor een uitbreiding. Daar komen extra kosten bij kijken, maar vaak is het nog steeds voordeliger dan een volledige eigen intranet.

Maak een goed geïnformeerde keuze

Ga aan de slag met de adviezen uit deze whitepaper en bepaal op basis van de voor- en nadelen welk social intranet het beste past bij jouw zorginstelling.