Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

11 mythes over het mobiliseren van Commercieel Potentieel

Meer commercieel potentieel in de organisatie!

Het verbeteren van de resultaten is in deze economisch slechtere tijden van essentieel belang. Een mogelijkheid voor het verbeteren van deze resultaten is het mobiliseren van het commercieel potentieel dat men in huis heeft. Lees hierover meer in de whitepaper “Het commercieel potentieel in Nederland wordt onvoldoende benut”.

Veel medewerkers hebben contact met de klant, maar geen sales functie. Dit zijn bijvoorbeeld technici, consultants of medewerkers uit de financiële dienstverlening (niet-verkopers). Het is belangrijk dat deze medewerkers ook gestuurd en begeleid worden in het commerciële proces. Bij het ontbreken van deze sturing en begeleiding kan het een boemerang effect hebben op de organisaties. In plaats van dat de opzet omhoog gaat, kan het leiden tot imagoschade. Deze whitepaper gaat in op de 11 onderdelen waar het mis zou kunnen gaan bij het mobiliseren van commercieel potentieel.

De 11 mythes over het mobiliseren van commercieel potentieel zijn:

 1. HR ontbeert een commercieel kompas
 2. Marketing komt van venus en de niet-verkopers van mars
 3. Geld motiveert niet
 4. Wij gaan de hei op!
 5. Een verkooptraining, the holy grail?
 6. Veranderen is eng!
 7. De commercieel meewerkend voorman
 8. Maak de slapende klanten wakker!
 9. We kunnen toch cross-sellen?
 10. Geef ze een target
 11. Ga netwerken

HR ontbeert een commercieel kompas
De HR afdeling heeft iedereen in de organisatie in kaart, dan zouden zij ook moeten kunnen aangeven waar het commercieel potentieel ligt. Een HR afdeling heeft inzicht in wie op welke afdeling zou passen. Waarom laten we HR dan niet alles regelen? HR mist de interesse in commercie en de kennis van de markt.

Marketing komt van venus en de niet-verkopers van mars
De afdeling marketing kan zonder enige problemen acties onderzoeken en opzetten. Deze acties hebben als doel om de omzet te verhogen of de zichtbaarheid te vergroten. Zal een niet-verkoper tot dezelfde resultaten komen? Nee helaas niet! Lees verder in de whitepaper om meer te weten te komen.

Lees meer over alle 11 mythes in de whitepaper “11 mythes over het mobiliseren van commercieel potentieel”.