Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

10 tips voor het succesvol aankopen van een bedrijf

Een bedrijf kopen?

Overweegt u om een bedrijf te kopen? Dan is deze whitepaper verplichte kost. Hierin zijn namelijk 10 belangrijke tips opgenomen die in de loop der jaren bij vele transacties als belangrijke succesfactoren naar voren zijn gekomen.

Hieronder een korte samenvatting van de eerste 5 tips:

 1. Geef snel duidelijkheid met een indicatief bod.
  Handel zorgvuldig, maar geef al vroeg in het proces een prijsindicatie. Dit geeft de verkoper vertrouwen en u laat zien dat u een serieuze, professionele partij bent.
 2. Ga uit van een schuldvrije ondernemingswaarde.
  Er zijn meerdere redenen waarom het goed is om te bieden op een bedrijf op basis van een schuldvrije ondernemingswaarde. Zeker in het begin van het proces, bij het uitbrengen van een bod op basis van beperkte informatie. Lees meer in de whitepaper.
 
 3. Houd rekening met emoties van de verkoper.
  Vaak is een onderneming het levenswerk van de verkoper. Natuurlijk heeft u als koper het recht alles te controleren, maar u dient zich te realiseren dat dit bij de verkoper emoties zal oproepen als u in zijn ogen kritiek heeft op hem of zijn bedrijf.
 4. Leg de hoofdlijnen tussentijds vast, maar houd het eenvoudig.
  De hoofdlijnen van een transactie worden vaak vastgelegd in een intentieverklaring, voordat met het boekenonderzoek wordt begonnen. Een te uitgebreide vastlegging kost onnodig veel tijd en geld. 
 5. Stel prioriteiten tijdens het boekenonderzoek.

  Het boekenonderzoek (‘due diligence’) zorgt er voor dat u zo goed mogelijk weet wat u koopt. Trap niet in de val om uw adviseurs alles te laten onderzoeken. Stel prioriteiten en maak duidelijke afspraken over wat u (niet) wilt onderzoeken. Laat u ook niet misleiden door de dikte van een rapport.

Download de whitepaper
Download vrijblijvend de volledige whitepaper “Een bedrijf kopen?”. In deze whitepaper staan de bovenstaande 5 tips uitgebreider toegelicht. Tevens worden er nog 5 andere tips gegeven. Bekijk ook het stappenplan voor het kopen van een bedrijf.