Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

10 praktische tips om je productiviteit te verhogen

Heb je soms van die dagen waarop het voelt alsof je meer tijd besteedt aan het scrollen door sociale media dan aan het afvinken van je to-do lijstjes? Soms kan het best moeilijk zijn om gefocust te blijven, maar gelukkig bestaan er heel wat tips om je productiviteit te verhogen en die to-do lijstjes sneller af te ronden.

1. Prioriteiten stellen

Begin je dag door je takenlijst te bekijken en prioriteiten te stellen. Bepaal wat de belangrijkste en meest dringende taken zijn en focus je daarop. Dit helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je door het bos de bomen niet meer ziet, door een overvloed aan taken.

2. Werk in korte tijdsblokken

Heb je er ooit al aan gedacht om te werken in korte tijdsblokken of intervallen? Neem jezelf bijvoorbeeld voor om 25 minuten te focussen op een taak, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Na vier van deze intervallen neem je een langere pauze. Deze methode helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je jezelf uitput door lange periodes zonder onderbreking te werken.

3. Voorkom afleidingen

Zet je telefoon op stil, sluit onnodige tabbladen in je browser en creëer een rustige werkomgeving. Afleidingen kunnen je flow verstoren en je productiviteit verminderen, dus het is belangrijk om ze zoveel mogelijk te vermijden. Schrijf je taken bijvoorbeeld eens op een whiteboard in plaats van op je gsm of computer, zo is er weer minder kans op afleiding.

4. Gebruik technologische hulpmiddelen

Er zijn tal van apps en tools beschikbaar die je kunnen helpen om productiever te zijn, zoals takenlijsten, time-tracking apps en notitie-apps. Experimenteer met verschillende tools en ontdek welke het beste bij jouw werkgewoonten passen.

5. Neem regelmatig pauzes

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken, om je energie en focus te behouden. Schuif die bureaustoel maar achteruit, rek je uit, loop een rondje of doe een korte meditatie. Dit zal je helpen om opnieuw op te laden en productiever te zijn wanneer je weer aan het werk gaat.

6. Stel haalbare doelen

Zorg ervoor dat je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn (SMART). Op deze manier heb je een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken en kun je je inspanningen effectiever richten.

7. Geef taken uit handen

Als je merkt dat je te veel op je bord hebt liggen, wees dan niet bang om taken te delegeren. Zo kun je je richten op de taken die echt jouw expertise en aandacht vereisen, terwijl andere taken worden afgehandeld door collega’s of teamleden.

8. Stel deadlines voor jezelf

Zelfopgelegde deadlines kunnen je helpen om gemotiveerd te blijven en je taken op tijd af te ronden. Koop een leuke agenda of stel herinneringen in op je gsm om jezelf eraan te herinneren wanneer bepaalde taken moeten worden voltooid.

9. Leer ‘nee’ te zeggen

Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen overbelasting door te leren ‘nee’ te zeggen tegen taken of samenwerkingen die niet passen bij je prioriteiten of capaciteiten. Wees dus assertief over je grenzen en focus op wat echt belangrijk is.

10. Evalueer en optimaliseer

Neem aan het einde van elke dag de tijd om je productiviteit te evalueren. Wat ging goed? Wat kan beter? Door regelmatig te reflecteren en je werkgewoontes aan te passen, kun je steeds productiever worden.