Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

10 Microsoft-links die absoluut de moeite waard zijn om te onderzoeken

Het mag bekend zijn dat Microsoft continu in ontwikkeling is. Er zijn vele teams tegelijkertijd bezig met het testen en implementeren van nieuwe applicaties, waarvan sommigen heel handig zijn, maar nog niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

“Daar wil ik graag verandering in brengen. Er zijn vele applicaties en toepassingen die de productiviteit kunnen verhogen of die een simpele oplossing bieden voor een ingewikkeld probleem. Het is absoluut de moeite waard om onderstaande links te bezoeken, zodat de noodzaak van de implementatie kan worden bepaald”, aldus Lourens Siderius, Cloud Transformatie Coach bij ETTU.

Nearby Sharing op Windows 10

“Wanneer je snel een document wilt delen met iemand anders in bijvoorbeeld een vergadering, doe je dat met Nearby Sharing”, vertelt Lourens. “Jij en de ontvanger zetten Nearby Sharing aan in het actiecentrum en je kan snel met de rechtermuisknop het bestand versturen. De ontvanger krijgt een pop-up en kan zo het bestand ontvangen. Geen koppelingen, mails of andere ingewikkelde toestanden nodig, gewoon delen en klaar.”

nearby-sharing

Een betere zoekfunctie met Bing Custom Search

Vaak hebben grotere bedrijven meerdere websites die met elkaar gekoppeld zijn, maar waar de zoekfunctie niet overal doorheen loopt. “Nu kunnen we gebruik maken van de Bing Search Engine, die uiteraard alle mogelijke websites heeft geïndexeerd. Door meerdere bronnen samen te voegen en de zoekpagina helemaal een eigen logo en uiterlijk te geven, wordt zoeken makkelijker gemaakt voor de bezoeker, terwijl het eruitziet als de echte website”, legt Lourens uit. “Bovendien kan je zelf gewicht toekennen aan de zoekresultaten zodat bepaalde URL’s sneller bovenin komen te staan. De Custom Search is voor iedereen toegankelijk.”

Ook ETTU past Bing Custom Search toe voor haar zoekmachine op de website. Probeer het zelf!

bing-custom-search

User cases en scenario’s voor Office 365

Wanneer je als organisatie erover nadenkt om over te stappen op Office 365 of het is nodig om draagvlak intern te creëren voor een functionaliteit, kan het handig zijn om user cases door te nemen. Op Better With Office worden deze cases en scenario’s verzameld per branche en onderwerp, zodat je snel kan achterhalen of de door hen gebruikte oplossing ook in jouw organisatie van toepassing is.

Machine Learning makkelijk gemaakt

Bij Custom Vision wordt het mogelijk om zelf een aantal foto’s te uploaden en de engine hiervan te laten leren. Wanneer dit is gebeurd, krijg je een API met deze kennis welke je weer kan integreren in bepaalde toepassingen. “Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een auto toegang te verlenen in een parkeergarage. Het nummerbord wordt gescand, de computer controleert welk type auto het moet zijn en aan de hand van de eerder ingevoerde foto’s wordt bepaald of dit overeenkomt”, legt Lourens uit. “Het is leuk om te kijken hoe de techniek werkt en leert, zodat hier ook business toepassingen voor verzonnen kunnen worden.”

custom-vision-details

Blinden en slechtzienden krijgen beelden beschreven

Met de Seeing AI van Microsoft kunnen blinden en slechtzienden een idee krijgen van hoe de omgeving er om hen heen uitziet. Zo wordt een foto in de omgeving geladen en vervolgens wordt beschrijven wat er op deze afbeelding staat. Zelfs emoties kunnen van gezichten afgelezen worden. Deze technologie maakt gebruik van alle Cognitive Services die beschikbaar zijn in de Azure cloud.

seeing-ai

Het optimale uit Internet of Things halen met IoT Central

Door gebruik te maken van IoT Central kunnen apparaten gemakkelijk aan de cloud gekoppeld worden en elkaar aansturen. Data wordt realtime uitgelezen en getoond op het dashboard van IOT Central waardoor er dus een duidelijk overzicht is van de status van de gekoppelde apparaten. Daarnaast kunnen er zelfs workflows op deze status gemaakt worden met behulp van Logic Apps. “In de zomer kan het makkelijk zijn om de temperatuur in huis te beheersen. Wanneer je slimme thermometer ziet dat het boven de 22 graden is binnen, schakelt automatisch de zonwering in. Dit is maar een simpel voorbeeld, maar er zijn ook genoeg zakelijke toepassingen te verzinnen waarbij IoT Central de hub kan zijn voor alle slimme apparaten”, legt Lourens uit.

microsoft-IOT-central

Tegelijkertijd tekenen op meerdere iPads

“Een hele leuke app voor kinderen is RomeBoard. Hierin wordt op meerdere iPads dezelfde tekening geopend om tegelijk te bewerken. Het ene kind maakt een boom, een ander een huis en de derde werkt aan de zon. Kinderen vinden het fantastisch en gaan snel spelletjes met elkaar verzinnen. Voor de grootzakelijke markt zal deze app niet veel toevoegen, maar in het onderwijs kan hier zeker gebruik van gemaakt worden”, vertelt Lourens.

RomeBoard

Workflows maken in Logic Apps

“In de link van IoT Central werd Logic Apps al genoemd, maar graag wil ik deze ook nog apart onder de aandacht brengen. Met Logic Apps kunnen veranderingen in het ene systeem een actie in een andere functionaliteit aansturen. Zo wordt het mogelijk om een taak in je planning toe te voegen wanneer een zeker persoon een mail stuurt met daarin het woord ‘afspraak’. Of wanneer je gebruik maakt van de volledige functionaliteiten van Cognitive Services, kunnen afbeeldingen en documenten in je organisatie herkend worden door AI en op een juiste manier geclassificeerd worden”, aldus Lourens.

logic-apps

De speeltuin van Microsoft: Garage

Lourens begint te lachen: “In de Garage worden ideeën uitgewerkt die soms nergens op uitkomen, maar soms ook een doorslaand succes worden. Een voorbeeld van een succesverhaal is ‘Ink to Code’. Wanneer je een formulier uittekent op een whiteboard en wanneer hier een foto van wordt gemaakt, vertaalt ‘Ink to Code’ deze tot een HTML formulier. De eerder besproken Seeing AI komt ook uit de Garage, net zoals Kaizala: de volledige in Azure geïntegreerde concurrent van WhatsApp. Met Kaizala wordt het mogelijk om snel berichten te sturen naar mensen binnen en buiten de eigen omgeving, terwijl alles beveiligd wordt onder de paraplu van Azure. Ik zorg er altijd voor dat ik in de gaten houd waar de developers mee bezig zijn, wie weet zit er een project bij dat voor mijn klanten een uitkomst biedt!”

Ink-to-Code-Garage

Inrichten van een blockchain wordt makkelijk met Workbench

“Wat nu nog te vaak gebeurt is dat bepaalde koppelingen in de blockchain elke keer opnieuw gebouwd worden. Nu heeft Microsoft deze arbeidsintensieve bouwstenen al klaargezet in de Azure Blockchain Workbench, zodat jij je alleen bezig hoeft te houden met het inrichten van de blockchain zelf”, vertelt Lourens. “Zo wordt het heel gemakkelijk om snel een simpele blockchain in te richten, maar de technologie is ook uitermate geschikt voor grote en complexe inrichtingen. En het wordt nog leuker wanneer je smart contracts invoert en deze koppelt aan de workflows in Logic Apps. Automatiseren wordt zo wel heel makkelijk en laagdrempelig gemaakt.”

Welke oplossingen wel en welke niet?

Naast deze tien links zijn er nog vele andere oplossingen van Microsoft die voor jouw organisatie een uitkomst kunnen bieden. Echter, het is goed om een focus te houden op welke projecten nu voorrang hebben en welke oplossingen daar geschikt voor zijn. Lourens ziet de mogelijkheden: “Het is heel goed om te kijken naar al deze opties en om gebruik te maken van de Azure omgeving met proef licenties, zoals deze geboden wordt door Microsoft. Zo heb jij de tijd om de kracht van de verschillende applicaties te onderzoeken. Wanneer je overtuigd bent geraakt door de toepassing, kunnen we altijd met je meedenken over het maken van een business case en hoe we alles in jouw organisatie optimaal gaan integreren.”