Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

10 jaar blockchain…

Op 31 oktober 2018 is het precies 10 jaar geleden dat de blockchain technologie werd geïntroduceerd.  In 2008 verscheen het wereldberoemde whitepaper van Satoshi Nakamoto, waarin hij een beeld schetst van een gedistribueerd geldsysteem zonder centrale macht. Een interessante gedachte die in 2009 daadwerkelijk het levenslicht zag. Inmiddels is duidelijk geworden dat Bitcoin en vooral de achterliggende (blockchain)technologie veel potentie heeft.

De blockchaintechnologie is een database, het best te vergelijken met een excelsheet. Wat de blockchain cruciaal anders maakt is dat het decentraal en open is. Dit houdt in dat er niet één instantie of bedrijf eigenaar is, maar dat niemand exclusief eigenaar is. Elke deelnemer krijgt een exacte kopie van de excelsheet en kan informatie toevoegen. Nieuwe gegevens zijn zichtbaar voor alle deelnemers. Bij blockchain kun je dan ook alleen nieuwe regels toevoegen en geen regels verwijderen. Alle schakels in de keten controleren elkaar dus continue, waardoor frauderen onmogelijk  is. 

Blockchain belooft veel, zoals sterkere cybersecurity en betere borging van privacy en autonomie van gebruikers. De financiële sector is er dan ook al voorzichtig mee bezig. Als de technologie op grotere schaal wordt toegepast zal het een ingrijpende impact hebben op onze samenleving, economie en de manier waarop we ons organiseren. Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zitten niet stil en verkennen de mogelijkheden.

Masterclass Blockchain in Business

Deze praktische masterclass neemt u in twee dagen mee in de wereld van blockchain. Aan de hand van diverse praktijkopdrachten ervaart u hoe blockchain in de praktijk werkt en hoe u het toepast. U leert de juiste strategie te kiezen en welke stappen u moet doorlopen om blockchain succesvol in uw organisatie te implementeren. Kortom u leert hoe u zelf zinvol aan de slag kunt gaan met blockchain in uw organisatie. Klik hier om u te registreren of voor meer informatie over de training.