Whitepaper Procesmanagement: Het ideale proces

5 uitdagingen bij procesmanagement

5 uitdagingen bij procesmanagement

De implementatie van ‘het ideale proces’ is voor veel bedrijven moeilijk te realiseren. Maar wat is nu eigenlijk het ideale proces? Procesmanagement kan een bedrijf veel opleveren, maar een perfect bedrijf bestaat niet.  Om goed te presteren is het van belang dat de processen op orde zijn en moeten de processen continu aangepast kunnen worden aan de behoeftes van de klant en/of omgeving. Deze whitepaper gaat dieper in op de uitdagingen bij een succesvolle implementatie van procesmanagement.

Procesmanagement is een traject vol uitdagingen
Bij de implementatie van procesmanagement komen een aantal uitdagingen kijken. Vijf van deze uitdagingen zijn:

 1. Vermijd eenzijdige focus of kortetermijnvisie
 2. Bedenk goed of modellering zin heeft
 3. Ga na tot welk detailniveau u wilt gaan.
 4. Bedenk goed wie de eigenaar is en wat zijn/haar rol is.
 5. Maak een keuze voor verdergaande standaardisatie of professionele vrijheid.

Hieronder staan twee van de 5 uitdagingen toegelicht:

 1. Eenzijdige focus of kortetermijnvisie
  Eenzijdige acties zoals analyses en verbeteracties richten zich voornamelijk op het oplossen van één specifiek probleem. Hierdoor kunnen kleine brandjes wel geblust worden, maar er ontstaat geen structurele verbetering. Bij een kortetermijnvisie kijkt de organisatie vooral naar het voorkomen van kosten en het realiseren van kortetermijnwinst. Hierdoor worden de processen minder bekeken vanuit de lange termijn en vanuit een integrale invalshoek.  
   
 2. Heeft modellering zin?
  Om het inzicht in de processen te vergroten is modellering een handig middel om te gebruiken. Het proces van modelleren helpt bij het maken van aanpassingen in beleid en uitvoering. Procesmodelleringstools kunnen helpen bij het zichtbaar maken en analyseren van verspilling in bijvoorbeeld Lean trajecten.

Download de whitepaper
Download geheel vrijblijvend de volledige whitepaper over procesmanagement. De whitepaper gaat dieper in op de bovenstaande 2 uitdagingen en de overige 3 uitdagingen. Naast deze uitdagingen bij procesmanagement gaat de whitepaper ook nog in op een succesvol praktijkvoorbeeld.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Strategisch ManagementBusiness Process Management bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Strategisch Management :  Eenvoudig en snel IT Resilience bereiken

Downtime of dataverlies kan grote gevolgen hebben en is vandaag de dag eigenlijk ook ondenkbaar. Dit betekent dat uw bedrijfssystemen niet meer dan een paar minuten offline mogen zijn en dataverlies moet beperkt blijven tot enkele seconden. Hierdoor kijken veel organisaties niet meer naar oplossingen op het gebied van backup of disaster recovery, maar naar IT Resilience oplossingen Aan de hand van ons gedetailleerd overzicht kunt u IT Resilience bereiken binnen een hybrid cloudinfrastructuur.

Lees verder

Strategisch Management :  Wat is Crossover Business?

Het traditionele bedrijf staat op losse schroeven. De grenzen tussen makers, distributeurs en winkeliers vervagen, nu organisaties meer andere diensten en producten aanbieden. Dat zet de branche op z’n kop, evenals de bedrijfsprocessen. Bent u klaar voor ondernemen 2.0? Dan is het hoog tijd om te kijken of uw oude systemen nog passen bij de nieuwe manier van zaken doen.

Lees verder

Business Process Management :  Wat is proceseigenaarschap eigenlijk? De toegevoegde waarde voor de organisatie

Proceseigenaarschap is de belangrijkste succesfactor voor het invoeren van Procesgericht Werken. Nadat in de vorige whitepaper (#2.2 Roldefinitie) de rol van proceseigenaar is gedefinieerd, is het nu tijd voor de vraag of een dergelijke rol waarde toevoegt voor de organisatie en haar doelstellingen. Maak kennis met de Toolbox voor Toegevoegde Waarde™ en ontdek het antwoord op deze vraag.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.