Wat kunt u met een API?

API's voor beginners

API's voor beginners

De vraag “wat kan ik met een API” leeft zeker in business, developers en IT-managers kringen. Toch staat het ontwikkelen van API’s in nog niet veel organisaties op de prioriteitenlijst. Sneller innoveren dan de rest van de markt, mobiel zaken doen en migreren naar de hybrid cloud staan daar wel op. Toch kunnen API’s al deze doelstellingen faciliteren. En daarnaast kunnen API’s helpen nog veel meer doelstellingen te realiseren.

Wat kan ik met een API?

Een API is een product dat precies past bij de wensen en behoeften van de gebruiker. Het combineert verschillende programma’s die zijn afgestemd op de behoeften van de gebruiker en niet afhangen van bepaalde software in de back end. Met een API kunt u kort samengevat deze doelstellingen bereiken:

  1. Verrijken en informeren

Perception API’s maken inzichtelijk waar mensen zich mee bezig houden. Enrichment API’s geven achtergrondinformatie over een bepaalde historie, bijvoorbeeld medische informatie of informatie over wat er in het verleden met een klant is gebeurd.

  1. Real-time een actie uitvoeren

Onder Action API’s vallen bijvoorbeeld push notificaties en human-task management systemen. Hiermee kan na melding direct een actie worden uitgevoerd. 

  1. Kansen identificeren

Denk bij detection API’s bijvoorbeeld aan sensor monitoring, locatie detectie en predicitive analytics. Deze informatie biedt inzicht in mogelijkheden en kansen om te ontwikkelen en de markt te laten groeien. 

Aan de slag met een API

Bent u geïnteresseerd in het ontwikkelen van een API? Wilt u aan de slag een API te ontwikkelen? Neem dan deze 5 basisprincipes in acht:

  • Zie een API als een product. Een API deelt een gekozen onderwerp openlijk met een bepaald publiek, onder bepaalde voorwaarden en condities.
  • Experimenteer, leer en schaal bij. Een experimentele ontwikkelingsmethode is voor API’s heel effectief. Van trial & error wordt de API snel beter en nog beter afgestemd op haar gebruikers.
  • Neem de wet- en regelgeving in acht. Zet de API in als poort van het domein. Op deze manier kunt u monitoren wie de API gebruikt en onder welke voorwaarden. Wie krijgt toegang tot wat?
  • Zet een API platform in voor een specifieke functie. Op deze manier worden API’s gemakkelijk te maken, gebruiken en delen. Allemaal op een veilige manier. 
  • API’s kunnen publiek zijn, maar ook intern. Veel organisaties gebruiken API’s om samen te werken en voor innovatie van hun IT en business systemen.

Wilt u zich verder verdiepen in wat API’s voor uw organisatie zouden kunnen betekenen? En wat de basisprincipes zijn voor het ontwikkelen van API’s? In deze whitepaper API’s for Dummies worden de basisbeginselen uitgelegd.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom InnovatieBedrijfsapplicaties bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Innovatie :  Zakendoen in de toekomst begint nu

U wilt ook in de toekomst een afzetmarkt en bestaansrecht behouden. Maar bent u al ingericht op de continu veranderende behoeften van klanten en voorbereid op nieuwe, disruptieve concurrentie? In deze 6-delige kenniscyclus wordt u klaargestoomd voor het zakendoen in de toekomst. Laat u bijpraten over de trends en ontwikkelingen op dit gebied en zorg dat u relevant blijft.

Lees verder

Bedrijfsapplicaties :  Cloud-ERP als fundament voor succes van productiebedrijven

Wat is nodig om relevant te blijven in de veranderlijke wereld van productie? Eén ding is zeker: zonder de juiste tools en systemen wordt het voor veel organisaties onmogelijk om bij te blijven. Hierdoor kijken de voorlopers in de maakindustrie naar mogelijke cloud -oplossingen om hun gehele productie op te draaien. In deze whitepaper leest u hoe bedrijven succes oogsten met NetSuite, het cloud-platform van Oracle.

Lees verder

Bedrijfsapplicaties :  Voedselindustrie moet digitaal transformeren

De voedingsmiddelenindustrie zal in 2017 een beperkte groei laten zien van ongeveer 1%. Schaalvergroting, consolidatie en integratie zijn daardoor vereisten om de concurrentie aan te kunnen. Voedsel- en drankproducenten worden onder deze omstandigheden gedwongen hun kosten verder te reduceren. De digitale transformatie biedt mogelijkheden aan de voedselindustrie, maar hoe kunt u de kansen benutten?

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.