Strenge beveiligingsverplichtingen bij medische persoonsgegevens

Beveiliging van medische gegevens bij zorginstellingen

Beveiliging van medische gegevens bij zorginstellingen

Voor zorginstellingen gelden strenge beveiligingsverplichtingen als het gaat om de verwerking van medische persoonsgegevens. Om hieraan invulling te geven moeten deze zorginstellingen technische en organisatorische maatregelen treffen.

Geharmoniseerde wetgeving

De Europese Unie heeft een geharmoniseerde wetgeving opgesteld voor de verwerking van persoonsgegevens. Hierin staat voorgeschreven dat persoonsgegevens worden beveiligd met technische en organisatorische maatregelen. Vanwege de gevoelige aard zijn medische gegevens onderworpen aan strengere regels en beveiligingsmaatregelen.

Wet bescherming persoonsgegevens

Deze Europese regels zijn in Nederland ingevoerd in de Wet bescherming persoonsgegevens. Hiernaast kent het nationale recht ook voorschriften voor de medische vertrouwelijkheid. Vaak blijkt dat de beveiligingsmaatregelen die zorginstellingen nemen onvoldoende zijn en dat ze te weinig door de zorgmedewerkers worden toegepast. Het risico hiervan is dat dit in strijd is met de wet en hierdoor kan het CBP de zorginstelling een dwangsom opleggen.

Wanneer de medische gegevens onvoldoende zijn beveiligd kan dit leiden tot medische aansprakelijkheid, met name als hierdoor een medische fout wordt veroorzaakt.

De whitepaper

Download de whitepaper “Beveiliging van medische gegevens bij zorginstellingen in België en Nederland” waar dieper wordt ingegaan op de beveiligingsverplichtingen en welke risico’s zorginstellingen lopen als niet voldaan wordt aan deze verplichtingen. Lees de whitepaper geheel vrijblijvend.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Security bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Security :  Gevaarlijke bijlagen in Office 365 onderscheppen

E-mail beveiliging kan en moet een stap beter. In dit onderzoek van Mimecast werden meer dan 36 miljoen ontvangen e-mails onderzocht bij meer dan 40.000 Office 365 gebruikers. Uit dit uitgebreide onderzoek bleek dat in 0,02% van de e-mails toch nog verdachte bijlagen werden afgeleverd, met onder meer malware. Wat is het gevaar concreet en hoe kunt u dat gevaar voor zijn?

Lees verder

Security :  Informatiebeveiliging is key voor Digitale Overheid

Overheden handelen steeds meer zaken digitaal af. Dit betekent uiteraard dat de informatiebeveiliging op orde moet zijn. In dit artikel beschrijven we de laatste ontwikkelingen op het gebied van security die gemeenten, provincies, het Rijk en uiteraard de burger raken. De Digitale Overheid is een positieve ontwikkeling, maar veiligheid staat voorop; wapen u tegen digitale gevaren met de kennis uit dit artikel.

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.