Shared Service Centra

Samenwerken in Shared Service Centra

Samenwerken in Shared Service Centra

Samenwerken, gemeenten moeten steeds intensiever gaan samenwerken. De bedrijfsvoering komt vaak als eerste in aanmerking voor samenwerking. Dit is meestal ook de meest logische weg, doordat de autonomie van de gemeente het minst aangetast lijkt te worden. Onder bedrijfsvoering verstaan we het leveren van diensten op het gebied van: Personeel, Informatie, Organisatie, Facilitair, Automatisering, Communicatie en Huisvesting. Voor veel gemeentes ook wel bekent als de term: PIOFACH. Samenwerking, op deze gebieden, tussen meerdere gemeenten is dan ook de meest logische eerste stap.

In deze whitepaper spreken we over Shared Service Centra (SSC) als we het hebben over gemeentelijke samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering. Bij het oprichten van een Shared Service Centrum komen wel een aantal vragen aan het licht. Twee vraagstukken die naar voren komen zijn:

  1. Hoe blijft de gemeentelijke organisatie zelfstandig?
  2. Hoe worden de schaalvoordelen verzilverd?

Dit eerste deel over Shared Service Centra gaat dieper in op de eerste gestelde vraag.

Hoe blijft de gemeentelijke organisatie zelfstandig?
Bij het stellen van deze vraag komt naar voren dat het niet vanzelfsprekend is dat een gemeentelijke organisatie zelfstandig blijft na het oprichten van een Shared Service Centrum. In de praktijk komt naar voren dat de bewegingsvrijheid wel kan worden beïnvloed door het oprichten van een Shared Service Centrum.

Download deel 1
Deze whitepaper schetst aan de hand van een voorbeeld (gemeente A) de bedrijfsvoering vóór de samenwerking en na de samenwerking. De gemeente moet een keuze maken hoe ze de rol als opdrachtgever in een Shared Service Centrum willen inrichten. Geen keuze maken is hierbij ook een optie, maar dan is de kans groter de dat gemeente een deel van de zelfstandigheid verliest. Deel 2 gaat verder in op de tweede vraagstuk in deze whitepaper.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom StategieOrganisatieOverheid bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Stategie :  Wat is Crossover Business?

Het traditionele bedrijf staat op losse schroeven. De grenzen tussen makers, distributeurs en winkeliers vervagen, nu organisaties meer andere diensten en producten aanbieden. Dat zet de branche op z’n kop, evenals de bedrijfsprocessen. Bent u klaar voor ondernemen 2.0? Dan is het hoog tijd om te kijken of uw oude systemen nog passen bij de nieuwe manier van zaken doen.

Lees verder

Organisatie :  Voorkom de 3 meest voorkomende werkplekvalkuilen

Hoe krijg je als organisatie het beste uit Office 365? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers daadwerkelijk gebruik maken van de mogelijkheden? Uit de praktijk blijkt dat alleen het beschikbaar stellen van een moderne digitale werkplek ‘an sich’ onvoldoende is. Lees verder over de meest voorkomende valkuilen.

Lees verder

Organisatie :  Gids: Inrichten van een projectorganisatie binnen Microsoft Teams

De app Teams van Microsoft is een nieuwe tool die kan gebruikt worden als hub voor teamwerk binnen Office 365. Met Teams kunt u onder meer eenvoudig met uw projectteam chatten, bestanden delen en skype-vergaderingen plannen en houden. Hierdoor is Teams uitermate geschikt om in te zetten als tool om projectteams te ondersteunen. In deze gids neemt Jacco Wijers – functional consultant bij Rapid Circle – u bij de hand bij het succesvol opzetten van een projectorganisatie.

Lees verder

Overheid :  Data Management, de missende schakel in IoT

Hoe kun je zinvol aan de slag met de tsunami van gegevens die door IoT-apparaten gegenereerd wordt? Hoe moet u uw datamanagement- systemen ontwerpen om gegevens om te zetten in waarde? De schaal en scope van de data die gepaard gaat met IoT vraagt om een nieuwe aanpak. Hierbij wordt geavanceerd gegevensbeheer gecombineerd met de integratie van nieuwe IoT-technologie met meer traditionele systemen in een hybride infrastructuur.

Lees verder

Overheid :  Informatiebeveiliging is key voor Digitale Overheid

Overheden handelen steeds meer zaken digitaal af. Dit betekent uiteraard dat de informatiebeveiliging op orde moet zijn. In dit artikel beschrijven we de laatste ontwikkelingen op het gebied van security die gemeenten, provincies, het Rijk en uiteraard de burger raken. De Digitale Overheid is een positieve ontwikkeling, maar veiligheid staat voorop; wapen u tegen digitale gevaren met de kennis uit dit artikel.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.