Proceseigenaar: Wat houdt deze rol in?

Proceseigenaarschap optimaliseren in 4 stappen

Proceseigenaarschap optimaliseren in 4 stappen

Steeds meer bedrijven die hun operationele prestatie willen verbeteren, gaan aan de slag met procesgericht werken (of zaakgericht werken of Lean etc.). Procesgericht werken houdt in dat de organisatie via ‘de procesbril’ meer grip krijgt op het operationele proces en op zoek gaat naar (continu) verbeteren. In de praktijk blijkt dat het installeren van de rol van een proceseigenaar hierbij dé succesfactor is. De proceseigenaar dus als katalysator voor procesgericht werken. Wat houdt Proceseigenaarschap precies in en wat is precies de rol van een proceseigenaar?

Proceseigenaar: wat houdt deze rol in?

De proceseigenaar is iets of iemand die ‘horizontaal’ het proces bewaakt en prestaties naar de klant optimaliseert en continu verbetert. Dit vereist naast een zorgvuldige introductie van deze nieuwe rol, een sterke samenwerking met het lijnmanagement en de medewerkers.

Omdat er weinig informatie beschikbaar is hoe u proceseigenaarschap concreet aanpakt, is deze dit stappenplan uiterst praktisch geschreven. Deze methode is bij vele bedrijven succesvol toegepast en samengevat in dit vierluik.

Checklist voor de rol van de proceseigenaar

In deze whitepaper staat een checklist waarmee proceseigenaren aan de slag kunnen gaan in diverse rollen. Voorbeelden hiervan zijn ‘To care’ en ‘To guard’ met als doel procesbeheersing.  De rollen ‘To coach’ en ‘To innovate’ hebben daarnaast procesverbetering als doel. Deze checklist gaat dieper in op de inkadering en de rollen van de proceseigenaar en de bijgevoegde toelichting geeft invulling aan  de taak in de checklist.

Vierluik over alle facetten van Procesgericht Werken

Dit is de eerste whitepaper (2.2) uit een vierluik dat de uitdagingen rondom Proceseigenaarschap introduceert en u de roldefinitie van de proceseigenaar biedt. In de volgende whitepapers (2.3, 2.4 en 2.5) leest u over de toegevoegde waarde van proceseigenaarschap, het Assignment-proces en tenslotte de implementatie en borging van de processen. Deze drie whitepapers zullen de komende maanden beschikbaar komen op Managementbase (whitepaper 2.3 is reeds beschikbaar).

Proceseigenaarschap

Ga direct aan de slag met proceseigenaarschap en download de eerste whitepaper van dit vierluik.

Download nu

Download nu dit kennisitem door onderstaand formulier in te vullen.

Partner

Process Express

Process Express is een organisatieadvies bureau gevestigd in Haarlem, dat zowel nationale als internationale klanten bedient.

Profiel Process Express ›
 
 

Downloaden: Proceseigenaar: Wat houdt deze rol in?

 

Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Kennisportal.

 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.