Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Innovatie in de bouw

IoT, groene projecten en slimme samenwerkingsverbanden

Innovatie is in de bouwsector een grote uitdaging, maar tegelijkertijd een uitkomst. Hoe wordt er met innovatieve technologie omgegaan, in een sector die bekend staat als relatief traditioneel? En hoe maken bouwbedrijven, hun partners, en technologiebedrijven deze innovatie mogelijk?

Een vriend die bij een grote projectontwikkelaar werkt, vertelde me laatst het één en ander over zijn werkveld en de innovatie in de bouw. De samenwerkingsverbanden, de grootte en complexiteit daarvan, gecombineerd met de snelle technologische innovatie inspireerden me en maakten tegelijkertijd indruk. Wat een dynamiek, wat een uitdagingen, dacht ik. Wat zijn zoal de uitdagingen waar deze sector mee te maken heeft? En van hoeveel innovatie is er nu echt sprake?

Innovatie in de bouw: uitdaging en uitkomst tegelijk

Een recent (2016) benchmarkrapport laat zien dat bedrijven in technische branches (bouw, installatie, techniek en offshore) in economisch opzicht groeien. Een positief geluid. De bouwproductie vertoont een stijgende lijn. Nieuwe technologieën vormen een uitkomst en een uitdaging tegelijk, en kunnen traditionele bedrijfsconcepten compleet veranderen. Innovatie en een beweging richting ‘groenere’ (bouw)methoden zijn noodzakelijk, vanwege politieke, economische en maatschappelijke druk. Ondertussen is de race om de goedkoopste en meest efficiënte partner in bouwprojecten te zijn nog volop bezig, terwijl de kwaliteits- en wettelijke eisen steeds strenger worden.

Innovatie is dus niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk om relevant en succesvol te blijven in de branche. Om te kunnen innoveren is het van belang dat een organisatiecultuur dat niet alleen mogelijk maakt, maar zelfs stimuleert.

Eén van de meest innovatieve sectoren in Nederland

Dit soort ontwikkelingen zorgt ervoor dat bedrijven in de bouw voor een belangrijke transitie staan. De veranderingen gaan invloed hebben op businessmodellen, de inzet van ICT en de organisatie als geheel. Een gigantische uitdaging.

Gelukkig wordt die uitdaging met twee handen aangepakt in de bouw- en installatiesector. De Kamer van Koophandel is het met de branchevereniging Bouwend Nederlandeens dat de bouwsector één van de meest innovatieve sectoren in Nederland is. De KvK heeft dit jaar bekendgemaakt dat van eendoor hen samengestelde shortlist van de 100 meest innovatieve bedrijven van Nederland, maar liefst een kwart in de bouw actief is!

Innovatieve en verantwoorde projecten

En die innovatie vindt plaats op veel verschillende manieren. De sector zelf pakt het op door middel van samenwerkingsverbanden met lokale overheden en woningcorporaties, die leiden tot innovatieve, sociaal verantwoorde en groene projectenzoals in Amsterdam, Culemborg en Ulft. Maar op high-tech innovatie mogelijk te maken, heeft de sector hulp nodig van buitenaf.

IoT en AR

Microsoft zet vol in op innovatie in de bouw, en het mogelijk maken van de oplossing van business uitdagingen door slimme toepassingen van technologie. Het IoT (Internet of Things) is een belofte die steeds meer waar wordt gemaakt. Zo zijn er in Nederland al verschillende (bouw)bedrijven die veelbelovende IoT-projecten uitrollen. Wat dacht u van asset management met behulp van predictive maintenance modellen, ondersteund door IoT-componenten? Met andere woorden: onderdelen van gebouwen die zelf voorspellen én vertellen wanneer ze onderhouden, gerepareerd of vervangen moeten worden!

De HoloLens van Microsoft wordt door sommigen intussen onthaald als de grote belofte voor innovatief samenwerken en visualiseren in de sector:

Zoals u in de video ziet biedt de AR (Augmented Reality) technologie van de HoloLens fantastische mogelijkheden voor het interactief visualiseren van een 3D structuur, middenin de fysieke omgeving. En om op basis van beschikbare data met meer betrouwbaarheid slimmere keuzes te maken in een ontwikkeltraject.

Om echt slim te kunnen innoveren, bijvoorbeeld zoals met IoT of met behulp van de HoloLens, of met samenwerkingsverbanden met meerdere ketenpartijen, is echter nog een flexibele en makkelijk te verbinden digitale infrastructuur benodigd.

Een flexibele en schaalbare IT-architectuur

Microsoft biedt met Azure de mogelijkheid om uw bestaande applicatie-architectuur flexibel uit te bouwen. Om makkelijker informatie te delen binnen uw organisatie, maar ook met ketenpartners. Of om inzichten in uw processen te verkrijgen met behulp van Business Intelligence. Wist u dat er op Azure ook al een complete Internet of Things suite beschikbaar is vanuit de cloud?

Innovatie moet je als organisatie en als sector mogelijk maken door middel van keuzes op het menselijke en organisatorische niveau. Maar een schaalbare en flexibele architectuur is onmisbaar om die innovatie ook technisch mogelijk te maken en te ondersteunen. Wat is voor uw organisatie de eerste stap naar de cloud?

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op de website van Motion10.