De angst regeert

De gevolgen van gedragstoezicht voor financiële instellingen

De gevolgen van gedragstoezicht voor financiële instellingen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) profileert zich als een gedragstoezichthouder, die streng optreedt tegen geconstateerde of zelfs vermeende overtreding van wettelijke en maatschappelijke normen. Vanuit de samenleving krijgt dit toezicht brede steun, zowel politiek als maatschappelijk, maar er klinken ook kritische geluiden. In dit artikel wordt dieper ingegaan op gedragstoezicht en de gevolgen ervan voor financiële instellingen.

“De ontsporing van de kredietverlening, risicobeoordeling en productontwikkeling en de kredietcrisis waarin die zijn vastgelopen, geeft alle aanleiding tot een grondige evaluatie. Dat zelfonderzoek keert banken, verzekeraars en vermogensbeheerders sterk naar binnen. Juist nu de economie hun investeringen, beleggingen, kredietverlening en risicobeheer bij uitstek nodig heeft. Het is tijd voor actie en tijd voor duidelijkheid.”

Twee kanten
Het aangescherpte toezicht kent twee kanten. Het geeft namelijk wel duidelijkheid, maar het zorgt ook voor veel wantrouwen binnen de financiële markt.  Meer en meer financiële instellingen zijn bang dat er opnieuw ophef ontstaat over hun gedrag of hun producten. Precies deze angst staat enorm in de weg voor ontwikkeling en vernieuwing in de markt.

Inhoud artikel
In dit artikel komen de volgende onderwerpen naar voren:

  • Bestuurders en managers ondervraagd;
  • De macht van de toezichthouder;
  • Relatieperikelen;
  • Impact op medewerkers en producten;
  • Zelfbeperking;
  • Herstel van vertrouwen;
  • Imagoverandering.

Download het artikel
Download het complete artikel “De angst regeert” met de resultaten van een enquête onder executives van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Er wordt onder meer ingegaan op het steeds strengere gedragstoezicht, hetgeen de productinnovatie van financiële instellingen remt.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom InnovatieBankenFinanciele Dienstverlening bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Innovatie :  Artificial Intelligence: Bent u klaar voor de toekomst?

Waar staat u op het gebied van Artificial Intelligence (AI)? AI staat bij veel bedrijven op de agenda en sommigen zijn er al mee aan het experimenteren. Dit uitgebreide onderzoek laat u zien waar bedrijven momenteel staan, maar ook wat hun kansen en uitdagingen zijn. Is uw organisatie al klaar voor AI? Dat weet u na het lezen van dit eBook!

Lees verder

Banken :  PSD2: maak van de wet een voordeel

In 2018 moeten banken saldi betalingsgegevens en meer delen met derden als de consument daar toestemming voor geeft. Dankzij PSD2 moeten uw systemen hier natuurlijk wel geschikt voor worden gemaakt. Hoe u dat doet, en wat de rol van API’s is in dit proces leest u in deze informatieve whitepaper.

Lees verder

Banken :  De impact en implementatie van Solvency II

Dit Engelstalige document geeft een introductie op Solvency II en hierbij ligt de focus op de implementatie van Solvency II. Daarnaast wordt er dieper op Pillar 2 en 3 en de Preparatory Guidelines ingegaan en wordt er vooruitgekeken naar 2016, het moment dat Solvency II zal gaan gelden.

Lees verder

Financiele Dienstverlening :  Trendonderzoek startende intermediairs

Dit uitgebreide trendrapport over startende intermediairs geeft u meer inzicht in de keuzes die deze nieuwe intermediairs maken. Wat drijft ze en wat zijn hun verdienmodellen? Hier lichten we alvast een aantal van de vele resultaten toe. Wilt u meer te weten komen over het opbouwen van klanten of welke dienstverlening belangrijk is? Lees snel verder!

Lees verder

Financiele Dienstverlening :  De blockchain hypotheek

De blockchain, het systeem achter digitale munten als bitcoin, kan een revolutie in de financiële wereld teweegbrengen. Zo wordt het afsluiten van een hypotheek makkelijker en bovendien minder riskant. Hoe wordt u zelf succesvoller door deze technologie in te zetten?

Lees verder
 
 

Regelmatig de meest interessante whitepapers, webcasts, events en praktijkcases in uw inbox? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.