Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Van devices naar applicaties

Dé oplossing voor BYO heet MAM

De meeste bedrijven hebben al een mobilitybeleid. Dit beleid gaat over ‘werken op afstand’, de thuiswerkmogelijkheden, het gebruik van eigen mobiele devices en vaak ook over richtlijnen voor privacy en beveiliging. Veel organisaties worstelen echter met de invulling van het Bring Your Own Device (BYOD) concept. Het lijkt erop dat Mobile Application Management (MAM) hierin verandering gaat brengen.

 

Beperkte beschikbaarheid
Nu staan veel organisaties het gebruik van eigen mobiele devices zoals smartphones en tablets en het daarop draaien van zakelijke applicaties slechts mondjesmaat toe. Taken die goed worden ondersteund zijn vooral zakelijke e-mail, agenda en contactpersonen. Op een grotere schaal zakelijke applicaties gebruiken op je eigen device staat voor veel organisaties pas op de agenda voor 2015 of zelfs later.

 

Van mij!
BYOD werd in eerste instantie gelijkgesteld aan het meebrengen van je eigen device. Beheer en beveiliging van de gegevens op dit device waren hierbij het belangrijkst. Mobile Device Management (MDM) zorgde voor de oplossing van dit probleem en is door de meeste organisaties omarmd. MDM en BYOD samen komen echter steeds vaker onder spanning te staan. Medewerkers hebben moeite met het feit dat hun eigendom, hun privé-device, ineens volledig door bedrijfs-IT beheerd moet worden als zij het – voor hun werk nota bene – willen inzetten.

 

Van de zaak!
De focus zou op controle op zakelijke applicaties of data, die op privé-devices draaien of benaderd worden, moeten liggen. Een verschuiving van traditioneel MDM naar MAM is daarom voor veel organisaties interessant. De beveiliging van applicaties wordt hiermee gerealiseerd en zo kan er een balans tussen privé en zakelijk ontstaan. Een voorbeeld uit de praktijk: zelfs in een gevoelige omgeving als een ziekenhuis is het mogelijk om zakelijke applicaties te draaien op mobiele devices in privébezit. MAM stelt de benodigde apps beschikbaar, maar schakelt bijvoorbeeld de camerafunctie automatisch uit wanneer het device binnen de muren van het ziekenhuis aanwezig is. Hierdoor is het niet mogelijk om bewust of onbewust foto’s van patiënten te nemen.

 

Applification
Deze verschuiving is ook zichtbaar in de groeiende vraag naar applicaties voor zakelijk gebruik. Wij noemen dit ‘applification’ en zien dat organisaties dit onderwerp in hun top-3 van IT-aandachtspunten hebben staan. BYOD is leuk, maar het moet wel zin hebben. Je wil op je eigen device eigenlijk al je werk kunnen doen. Aanpassing of ontwikkeling van applicaties is daarvoor nodig. En deze applicaties moeten op hun beurt ook weer beheerd en beveiligd beschikbaar komen.

 

De verschuiving
Praten wij met organisaties over Enterprise Mobility Management, dan constateren wij dat de verschuiving van beheer van het device naar beheer van de applicatie, van Mobile Device Management naar Mobile Application Management in volle gang is. Er gaan geluiden op dat in 2020 alles ‘Bring Your Own‘ is, maar hier geloof ik niets van. Ik denk dat we een mix blijven zien van devices die eigendom zijn van de organisatie, die zelf geschikt zijn gemaakt voor gebruik van bepaalde zakelijke applicaties en de persoonlijke devices.

 

Herkent u deze ontwikkeling en wilt u hier meer van weten? Neem dan contact op met Ruben Spruijt.