Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De bouw zoekt nieuwe partners

Kennis delen met andere branches noodzakelijk

De bouw staat voor grote uitdagingen. Technologie kan daarin helpen, maar vooral mensen moeten het verschil maken door meer samen te werken. Tijdens de eerste dag van de Next Step Sessies van Bouwend Nederland, Microsoft en ING gaven onder andere bouwers, banken, overheden en softwareleveranciers het goede voorbeeld. Samen gingen ze tijdens een innovatiebootcamp aan de slag om slimme gebouwen te bedenken.

Ga er maar aan staan: 7,5 miljoen huizen klimaatneutraal maken, 4.000 bruggen renoveren en 1 miljoen woningen tot 2030 miljoen bijbouwen. Dat en meer dient duurzamer, veiliger en efficiënt te gebeuren. Klein probleem, de bouw is de minst efficiënte industrie ter wereld en het personeelstekort is een blijvend probleem. Het roer moet om en radicaal ook. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, legde in zijn openingsspeech de vinger op de zere plek: “De bouw opereert veelal traditioneel, is versplinterd en durft geen kennis te delen.”

Driekwart innovatie te halen met nieuwe samenwerkingsverbanden

Verhagen onderstreept dat ondernemen altijd gepaard moet gaan met durf. “Ondernemen is risico nemen, van elkaar leren en onderuit durven te gaan.” Of zoals Thomas Edison het verwoorde: “Ik heb niet gefaald. Ik heb 10.000 manieren gevonden waarop het niet werkt.” Om de vereiste 30% productiviteitstoename te realiseren is innovatie hard nodig. Daarvoor zullen volgens Verhagen nieuwe samenwerkingsvormen moeten worden aangegaan. Driekwart van de innovatie is volgens hem daar te halen.

Durf iets nieuws aan te bieden, denk consumentgericht

Architect Nathalie de Vries gaat nog een stap verder en luidt de noodklok over de bouwsector. “Het is vijf voor twaalf, de bouw is klaar voor disruptie. Het is de keuze kennis voor jezelf houden of te delen met ketenpartners en daarmee nieuwe inzichten op te doen en meer orders binnen te slepen.” Ze ziet daarnaast te weinig durf om zelf nieuwe producten in de markt te zetten. “Omdat de klant het niet vraagt wordt het niet aangeboden. Innovatie is nieuwe producten in de markt zetten waarbij de meerwaarde voor de gebruiker of omgeving duidelijk wordt.”

Het slimme gebouw, in een slimme stad in een slimme samenleving

Technologie speelt in ons dagelijks leven een steeds grotere rol. In de nabije toekomst worden gebouwen slim gemaakt en aangesloten op de rest van de smart city of smart society. Sensoren meten alles in de fysieke wereld en die informatie wordt gematcht met bijvoorbeeld een agenda. Na slimme analyses krijgen gebruikers op hun smartphone een seintje waar nog parkeerplaatsen beschikbaar zijn, welke werkplek geschikt is voor hun werk en welk waardevol contact zich in de buurt bevindt. Het gebouw kent je en helpt je door je werkdag. Schoonmakers maken alleen de ruimtes schoon die echt vuil zijn, lichten gaan alleen aan waar gewerkt wordt. Ruimte en resources worden door betere afstemming veel efficiënter gebruikt.

Alle bedrijven worden dienstenleveranciers

Samenwerking met bijvoorbeeld technologieleveranciers is daarvoor essentieel. Chris Nouveau van Microsoft hield een betoog over hoe alle bedrijven langzaam maar zeker digitaal transformeren. “Alle organisaties veranderen steeds meer in datagedreven dienstenleveranciers. Op basis van data maken ze analyses waarmee de eindgebruikers via apps beslissingen kunnen maken.” Consumenten eisen ook steeds meer gebruiksgemak en inzicht via apps. Dit geeft een betere gebruikerservaring en het biedt bouwers, installatiebedrijven en alle ketenpartners data op die ze in kunnen zetten om nieuwe producten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld nieuwe gebouwen die gebruiks- én milieuvriendelijker zijn.

Ketensamenwerking noodzakelijk

Hét voorbeeld van een slim en duurzaam gebouw is The Edge, het hoofdkantoor van Deloitte in Amsterdam. Het spreekt voor zich dat een bouwer zo’n melting pot van technologie niet in zijn eentje kan neerzetten. Daarvoor is een hechte samenwerking nodig met alle financiers, eigenaars, technologieleveranciers en last but not least de gebruikers van het pand. Met deze input krijgen de aanwezigen opdrachten voor de kiezen om problemen op te lossen. Hoe wordt een school een gezonde, duurzame en inspirerende plek met zo mogelijk installaties? Hoe ziet een bejaardentehuis eruit waarin de bewoners sociaal en fysiek gezond blijven? Tijd voor een echte interdisciplinaire brainstorm!

Modulair huis dat zich continu aanpast

Eén van de ideeën die in latere sessies wordt aangescherpt is de Circle of Life: het huis van de toekomst dat zich continu aanpast. Deze modulaire woning meet de fysieke, mentale en sociale behoefte waarop het een andere leefomgeving aanbiedt. Een interessant idee, dat de volgende drie sessies met hulp van topexperts nog zal worden aangescherpt. Wim Pullen, directeur van het Kenniscentrum Center for People and Buildings, vindt het interessante presentaties, maar roemt vooral de bereidheid tot samenwerking. Iets dat hij aan de vooravond van deze sessie bij de bazen van de aanwezigen minder aantrof. Wellicht hebben die beleidsbepalers baat bij de flitsende verandersessie van Ben Tiggelaar die de dag afsluit?!

Misschien hebben ze al voldoende aan de tips die deze managementgoeroe aan de zaal meegeeft:

  • Stimuleer zelforganisatie en behandel medewerkers als volwassenen die zelf doelen stellen
  • Ontwikkel informeel dienend leiderschap
  • Help medewerkers nieuwe competenties te ontwikkelen

Zeker niet onbelangrijk, zet mensen bij elkaar. Letterlijk, want dan gaan ze pas echt met elkaar praten, van elkaar leren en nieuwe creatieve oplossingen ontwikkelen. Oftewel innoveren doe je samen!